Schmittmann als graaier de geschiedenis in

Door onze redacteur Heleen de Graaf

Jan Peter Schmittmann leek de nieuwe grote man te worden bij ABN Amro. Maar hij werd het niet. Hij eiste en kreeg de hoogste vertrekpremie ooit.

Amsterdam, 30 dec. Zo had hij zich het einde van 2008 vast niet voorgesteld. Jan Peter Schmittmann verlaat morgen de bank waar hij 26 jaar werkte. Een bank waar hij begin dit jaar nog een glanzende carrière leek te hebben.

Maar hij moet vertrekken. Na de nationalisatie van ABN Amro is er geen plek meer voor hem in het bestuur. Dat is geen verrassing, wel dat Schmittmann 8 miljoen euro vertrekpremie wilde hebben. Het bedrag, de hoogste gouden handdruk die ooit in Nederland werd uitgekeerd, lokt felle kritiek uit. De bank werd begin oktober met belastinggeld genationaliseerd en de problemen in de financiële sector zijn voor veel bestuurders juist een reden om van bonussen en hoge vertrekpremies af te zien.

Dat Schmittmann vasthoudt aan de 8 miljoen euro, geeft waarschijnlijk aan hoe teleurgesteld hij is. Hij was de baas van de divisie Nederland toen ABN Amro vorig jaar werd opgekocht door het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Hij kon blijven, als een van de weinige topbestuurders en algemeen werd verwacht dat hij een mooie toekomst tegemoet ging bij de nieuwe combinatie ABN Amro-Fortis. Maar de kredietcrisis en het debacle van Fortis zorgden ervoor dat het anders liep.

Fortis ging bijna ten onder en bij de redding werd ook het deel van ABN Amro dat Fortis kocht overgenomen door de overheid. Schmittmann wilde wel de nieuwe topman worden van de combinatie ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland. Maar hij werd het niet. Oud-minister Gerrit Zalm kreeg de baan en in zijn nieuwe team is geen plek voor de ABN Amro-veteraan.

Het is een pijnlijk afscheid van de bank waar de 52-jarige vrijwel zijn hele werkzame leven doorbracht. Hij begon als relatiebeheerder, leidde het kantoor in de Indiase stad Mumbai, was landmanager in Singapore en maakte de stap naar het hogere management in 1998 toen hij de afdeling bijzondere kredieten in Nederland ging leiden. In 2000 kreeg hij de leiding over de particuliere en zakelijke klanten in Europa en vanaf 2003 was hij bestuursvoorzitter van de divisie Nederland. Hij wist de winstgevendheid bij deze al jarenlang moeizaam opererende divisie te verbeteren.

Maar Jan Peter Schmittmann zal niet de geschiedenis ingaan als een groot bankier. Door zijn eigen daden lijkt het waarschijnlijker dat hij, net als zijn oude baas Rijkman Groenink, als graaier te boek zal staan. De gedachte die hij had toen hij besloot om niet in te stemmen met de 2,4 miljoen euro die de bank hem wilde meegeven, is onbekend. Hij praat niet met de pers.

Hij heeft overigens wel recht op de vergoeding. Hij heeft volgens de regels van de bank zelfs recht op veel meer: 18 miljoen euro. Als deze kwestie een jaar geleden had gespeeld, zou er weinig ophef zijn geweest en zou Schmittmann wellicht zonder problemen met 18 miljoen zijn vertrokken. Maar de financiële wereld is inmiddels een kredietcrisis verder en krijgt voor een groot gedeelte de schuld toegewezen voor het imploderen van de beurskoersen en de recessie die de wereld in haar greep heeft.

Ook Schmittmann voelde aan dat dit nu niet meer kon en stelde zelf de 8 miljoen voor. De bank vocht dit nog aan, maar kreeg geen gelijk bij de kantonrechter.

Gepubliceerd in:
achtergrond