Nederland telt 10 zware bendes

Plaatsvervangend Europol directeur Mariano Simancas (links) en de president van Eurojust Michael Kennedy voor een persconferentie afgelopen maandag in Den Haag.

Rotterdam, 8 nov. Nederland telt minstens tien criminele organisaties die voldoen aan de zwaarste criteria van de Europese Unie en Europol als het gaat om potentiële dreiging voor de rechtsorde.

Daarbij gaat het onder meer om het gebruik van geweld, witwaspraktijken en corruptie.

Ze hebben de kennis in huis om actief opsporing te voorkomen door de inzet van contraspionage, infiltratie of bedreiging van slachtoffers, getuigen en opsporingsfunctionarissen. Ook onderhouden ze nauwe contacten met de ‘bovenwereld’, zoals notarissen en financiële dienstverleners.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke inventarisatie van de Dienst Nationale Recherche Informatie van het Korps Landelijke politiediensten die is opgesteld ten behoeve van Europol.

Europol maakt jaarlijks een Europese dreigbeeldanalyse op basis van soortgelijke inventarisaties in andere lidstaten. De criminele organisaties vormen de ‘top’ van een piramide van zo’n 176 in Nederland actieve criminele organisatieverbanden.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland