Thijs Berman PvdA-lijsttrekker Europees Parlement

Thijs Berman
ANP

Arnhem, 20 dec. Europarlementariër Thijs Berman (51) is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar. Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vandaag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de PvdA in Arnhem. Het congres moet het lijsttrekkerschap van Berman nog goedkeuren, maar dat wordt gezien als een formaliteit.

Ploumen noemde Berman een schaap met vijf poten, die de weg in Brussel goed kent, maar ook de weg naar Nederland goed weet. Volgens Ploumen kan hij de verkiezingen voor de sociaal-democraten winnen.

Het was een 'close call'' tussen Berman en oud-campagneleider Jacques Monasch. Monasch kreeg in de laatste stemronde 4927 van de 10.020 uitgebrachte stemmen, Berman kreeg er 4986. De opkomst bedroeg 17,7 procent van de 56.738 leden. Monasch vond het jammer, maar feliciteerde zijn rivaal. Hij zal zich niet kandideren voor de fractie van de sociaaldemocraten in Brussel. Volgens Berman illustreert de nipte overwinning hoe verschillend er binnen de partij gedacht wordt over de scepsis van Jacques Monasch en het vertrouwen in Europa dat hij zelf wil uitstralen.

Hoewel ook Ploumen vindt dat de opkomst relatief laag was, noemde ze de stemmen van meer dan 10.000 van de bijna 60.000 leden voldoende. ,,Partijdemocratie betekent dat je die mensen beloont die de moeite nemen om hun stem te laten horen'', zei ze.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA wordt in maart tijdens een ledenvergadering vastgesteld. Wat voorzitter Ploumen betreft moet Europa in elk geval een bescherming gaan bieden tegen de negatieve gevolgen van de financiële crisis en de bevoegdheden hebben om maatregelen te nemen bij misstanden. Europa moet met één stem spreken over buitenlands beleid en minder geld uittrekken voor landbouw en de regio's en meer geld voor duurzame energie en milieu.

Vlak na zijn benoeming tot lijsttrekker zei Thijs Berman dat de verkiezingen voor het Europees Parlement niet gaan over de toetreding van Turkije. Geert Wilders (PVV) wil wel proberen daar een verkiezingsitem van te maken, maar het is de komende tien jaar zeker nog niet aan de orde. ,,We moeten investeren in werk, veiligheid, de wereld en het vastleggen van sociale rechten, zoals minimumlonen''. Hij zei uit te zien naar scherpe debatten met zijn opponenten Hans van Baalen (VVD), Wim van de Camp (CDA) en Sophie in 't Veld (D66).

,,Laten we maar een flink robbertje vechten'', zei Van Baalen enthousiast in een reactie. Net als de PvdA vindt hij dat Turkije nog niet klaar is voor toetreding en dat de kwestie nog niet aan de orde is. Van Baalen vindt echter niet dat Berman een taboe op onderwerpen mag leggen die aan de orde komen.

Berman zei verder dat niet alleen de PvdA, maar de hele sociaaldemocratische beweging in Europa in verwarring is geraakt door de jarenlange liberale politiek die in Brussel is gevoerd. Kiezers ervoeren Europa als een risico en niet als een bescherming. ,,De financiële crisis laat op treurige wijze zien dat wij gelijk hebben: bij een sterke markt hoort een sterke overheid'', zei Berman. ,,Dat is voor ons een geluk bij een ongeluk. Ik zie dat nog maar weinig mensen vinden dat de Europese Unie afgeschaft moet worden.''

De voormalige Radio 1-correspondent Berman neemt het in juni op tegen lijsttrekkers Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie), Sophie in 't Veld (D66) en de nog onbekende leiders van andere partijen.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Europa
Nederland