Gedeputeerde Sint Maarten veroordeeld voor corruptie

ANP

Philipsburg, 29 april. Louie Laveist, gedeputeerde in het Bestuurscollege van Sint Maarten, is gisteren door een rechter op het eiland veroordeeld voor onder meer valsheid in geschrifte, oplichting en corruptie. Laveist kreeg achttien maanden gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

Laveist was voor de regeringspartij DP in het Bestuurscollege van Sint Maarten gedeputeerde voor Arbeid, Jeugd en Cultuur. Hij mag van de rechter de komende vijf jaar niet werken als gedeputeerde ,,of enig ander ambt'' bekleden.

Sinds Laveist vorig jaar werd opgepakt, is zijn politieke positie onduidelijk. Hij verschijnt niet meer op zijn werk, maar heeft geen ontslag genomen. Het huidige Bestuurscollege kan alleen met zijn steun aan de macht blijven.

Laveist is veroordeeld omdat hij als gedeputeerde zichzelf geld heeft toegeëigend, geld heeft aangenomen en mensen in zijn kapperszaak heeft laten werken zonder geldige verblijfsvergunning.

De rechter stelt in het vonnis dat Laveist zijn positie heeft misbruikt voor persoonlijk gewin. Ook tekende hij aan dat ,,corruptie een land ten gronde kan richten''. Laveist is direct in hoger beroep gegaan.

Gepubliceerd in:
Binnenland