Iran boos over hulp Den Haag aan radio oppositie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 juni. Iran waarschuwt Nederland voor inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De woede is veroorzaakt door de Nederlandse financiering van Radio Zamaneh, een Iraans internetradiostation dat vanuit Amsterdam uitzendt. Iran beschuldigt Zamaneh (‘de tijden’ in het Farsi) van propaganda.

De Iraanse tijdelijk zaakgelastigde in Den Haag, Majid Ghahremani, heeft afgelopen maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij voor de tweede keer was ontboden, de klacht van zijn land overgebracht. Hij hekelde de toenemende invloed van terroristische groeperingen en noemde daarbij Radio Zamaneh.

Volgens Sahand Sahebdivani, programmamaker bij het station in Amsterdam, wordt Zamaneh al vanaf het begin in 2006 geïntimideerd door de Iraanse overheid. „Het duurde niet lang voordat onze site geblokkeerd werd voor bezoekers uit Iran. De staatskranten scholden ons uit en vonden dat wij het ‘morele verval’ in het land veroorzaakten.”

De verantwoordelijkheid voor de onrust na de verkiezingen wordt door Iran bij buitenlandse bedrijven gelegd. Bedreigingen kwamen wel vaker binnen, via persberichten van de Republikeinse Garde, maar sinds de verkiezingen is de toon wel verhard. Sahebdivani: „We maken ons nu wel meer zorgen over mensen in Iran die voor ons hebben gewerkt.”

De activiteiten van het radiostation zijn de Iraanse autoriteiten al vanaf het begin een doorn in het oog. Een van de initiatiefnemers om Nederlands overheidsgeld beschikbaar te stellen, het in Iran geboren toenmalige Tweede Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks), werd in 2005 op het vliegveld in Teheran aangehouden en ondervraagd. Dit leidde toen nog tot een diplomatieke rel.

Door middel van een wijzigingsvoorstel van Karimi en haar VVD-collega Van Baalen vroeg de Tweede Kamer 15 miljoen euro beschikbaar te stellen op de begroting van Buitenlandse Zaken. Uiteindelijk is dit voor de jaren 2006-2010 een totaalbedrag van 6,6 miljoen geworden.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren laten weten dat Nederland als sinds jaren vrije pers in tal van landen steunt uit het mensenrechtenfonds, zonder invloed te hebben op uitzendingen. Hij vindt het „stuitend” dat Iran nu Nederland van inmenging beschuldigt. Volgens hem vraagt Nederland alleen dat Iran zich aan internationale normen en verplichtingen houdt.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Iran