VPRO-expeditie ontdekt fossiel ei

Wetenschappers Bert Boekschoten en Dr. Hanneke Meijer tijdens opnames voor het tv-programma 'Beagle; in het kielzog van Darwin'
ANP

Selvagem Grande, 11 sept. De VPRO-expeditie die in de voetsporen van Darwin treedt, heeft op het onbewoonde Portugese eiland Selvagem Grande een 15 miljoen jaar oud fossiel ei gevonden. Ook vonden de wetenschappers een aantal fossiele vogelbeenderen.

De reis is een 12 miljoen euro kostend initiatief van de omroepen VPRO, Teleac en VRT. Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het beroemde evolutieboek van Charles Darwin maakt de expeditie dezelfde reis die Darwin 178 jaar geleden maakte.

De onderneming, die acht maanden duurt, wil de vraag beantwoorden of de mensheid bezig is zichzelf te vernietigen. Voor 35 wekelijkse tv-uitzendingen op zondagavond is een enorm zeilschip volgebouwd met satellietschotels en zendapparatuur.

Vooral de vondst van het ei is volgens de woordvoerder zeer bijzonder. Eieren zijn zeer kwetsbaar en worden daarom zelden in één stuk teruggevonden. Het fossiel en de beenderen worden naar Nederland gestuurd waar collega's ze verder gaan onderzoeken. Op deze manier hopen de wetenschappers onder meer te achterhalen welke vogel het ei 15 miljoen jaar geleden heeft gelegd.

De reis van Darwin met zijn schip Beagle is wel omschreven als de belangrijkste reis die ooit werd gemaakt. De bioloog deed tijdens die reis (1831-1836) zoveel kennis en inzicht op dat hij het beeld van het leven op aarde ingrijpend veranderde. Met zijn boek On the Origin of Species maakte Darwin als eerste wetenschapper duidelijk dat de wereld niet in zes dagen is geschapen, maar dat er voortdurend evolutie plaatsheeft.

Gepubliceerd in:
Binnenland