Mogelijk 15 meisjes Rotterdam uitgehuwelijkt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 sept. In Rotterdam zijn rond de zomervakantie mogelijk vijftien islamitische meisjes tegen hun zin uitgehuwelijkt door hun ouders. Voor de vakantie waren al acht gevallen bekend van een vermoedelijk gedwongen huwelijk. Na de zomerperiode keerden nog eens zeven meisjes niet naar school terug.

Dat blijkt uit tellingen van leerplichtambtenaren. Wethouder Jantine Kriens (Zorg, PvdA) bracht die cijfers gisteren naar buiten. Vijf meisjes verblijven nog in het buitenland, tien meisjes zijn in Nederland. Geen van de leerlingen heeft het zogenoemde uithuwelijkingscontract ondertekend.

Rotterdam begon in mei een proef om uithuwelijking van meisjes in het land van herkomst te voorkomen en jonge, uitgehuwelijkte vrouwen op te sporen. Het meisje kan, als ze wil, een verklaring aan de school geven, waarmee de school bevoegd is om de politie in te schakelen als ze na de vakantie niet terugkeert. Een gedwongen verblijf in het buitenland kan ermee worden aangevochten. In Groot-Brittannië wordt zo’n verklaring al gebruikt. Ook worden docenten getraind in het herkennen van signalen.

Tot nog toe ondertekenden drie jonge vrouwen een dergelijk contract. De gemeente en de GGD hebben regelmatig contact met hen. Zij werden deze zomer niet gedwongen te trouwen.

„Iedereen moet in vrijheid kunnen kiezen met wie men wil trouwen of samenwonen. Zelfs met de beste wil van de wereld kun je uithuwelijking van je kinderen niet anders zien dan moderne slavernij”, zei Kriens. Volgens de wethouder is het probleem een relatief onbekend terrein.

Rotterdam loopt voorop met de aanpak van huwelijksdwang. De stad begon de proef met het contract in overleg met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Eberhard van der Laan (Integratie, PvdA). De ministers hopen dat de proef leidt tot een landelijke aanpak van huwelijksdwang. Deze zomer heeft Buitenlandse Zaken ambassades geïnstrueerd alert te zijn op gedwongen huwelijken. De ambassades moeten dat dan weer melden bij immigratie- en naturalisatiedienst IND.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland