Dode bij treinbotsing Barendrecht

De twee op elkaar gebotste locomotieven bij Barendrecht.
Door een onzer redacteuren

Barendrecht, 25 sept. Een machinist is overleden als gevolg van een botsing waarbij twee goederentreinen gisteravond frontaal op elkaar zijn gebotst. Op het spoor tussen Barendrecht en Dordrecht reden de treinen elkaar rond half elf op hetzelfde spoor tegemoet. De andere machinist is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Door de botsing kwam materiaal van de goederentreinen op het spoor twee banen verder terecht. De passagierstrein op die baan – de internationale trein van Rotterdam naar Brussel – botste op staalresten, maar kon tijdig remmen en heeft zo een ontsporing van die trein weten te voorkomen, zegt Pieter van Vollenhoven. De voorzitter van de Onderzoeksraad voor veiligheid was gisteravond direct ter plaatse. De machinist van de passagierstrein zou „een enorme vonkenregen” hebben gezien.

Ongeveer 175 passagiers, van wie enkelen licht gewond, zijn naar het meest dichtbijzijnde restaurant gebracht. Ook passagiers in de stoptrein op het spoor naast de internationale trein zijn mogelijk lichtgewond geraakt.


Klik voor een fotoserie (popup).

Een van de goederentreinen kwam over de zogenoemde havenroute vanuit Rotterdam. In de wagons zaten brandbare stoffen. De machinist van die trein, van goederenvervoerbedrijf Railion, overleed door de aanrijding. De machinist van de andere goederentrein, van vervoerder ERS Railways, kwam bekneld te zitten. Die trein was geladen met stukgoed. De machinist is zwaargewond, maar „aanspreekbaar” naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. .


Treinbotsing Barendrecht weergeven op een grotere kaart

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht ligt vanochtend nog stil. Het is volgens spoorbeheerder Prorail onduidelijk hoe lang de stremming zal duren. De snelweg A15 was vannacht afgezet, is inmiddels weer open. Door het treinongeluk was het viaduct onder de snelweg beschadigd. Ook was in eerste instantie nog niet duidelijk of de goederenwagons giftige stoffen vervoerden en of die waren vrijgekomen. Er blijken enkel brandbare stoffen aanwezig zijn.

Vanochtend waren nog in ieder geval drie onderzoeken gaande; van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de politie.

Over het bewuste spoor, de zogeheten havenroute, gaat het goederentransport van en naar de haven van Rotterdam. Daaronder zijn ook allerlei soorten chemicaliën. De lijn kent veel veiligheidsvoorzieningen. Zo staat er overal bluswater en is er bij Barendrecht een overkapping.

Beelden NOS van de treinbotsing:

Eerste dodelijke treinbotsing sinds 2003

Beknopt overzicht van dodelijke treinbotsingen in Nederland.

1962: Twee reizigerstreinen botsen op elkaar bij Harmelen (Utrecht). Er vallen 93 doden en 151 gewonden. Het is het ernstigste treinongeluk in de geschiedenis van NS.

1964: Bij Westervoort (Gelderland) botsen twee treinen op elkaar waarbij 5 doden en 52 gewonden vallen.

1971: Bij Duivendrecht komen 5 mensen om en raken 34 personen gewond bij een ongeluk.

1976: Een treinbotsing bij Schiedam kost 24 mensen het leven. Er raken 11 mensen gewond. Door een botsing in Goes vallen 7 doden en 7 gewonden.

1978: Op een enkelsporige brug bij Westervoort komen twee treinen met elkaar in botsing. Een persoon komt om het leven en er vallen 25 gewonden.

1979: Door een treinbotsing bij Nijmegen komen 8 mensen om en raken 30 reizigers gewond.

1980: Bij Winsum vallen door een treinbotsing 9 doden en 21 gewonden.

1982: Bij Rotterdam vallen 3 doden en 20 gewonden bij een treinongeluk.

1988: Er vallen 3 doden en 28 gewonden als bij Rilland-Bath (Zeeland) een reizigerstrein achter op een grindtrein rijdt.

1992: Bij een ongeval in Hoofddorp vallen 5 doden en 32 gewonden.

2003: Bij Roermond raken zeven mensen zwaargewond bij een frontale botsing tussen een goederen- en een reizigerstrein. De oorzaak is een hartinfarct van de - omgekomen - machinist van de passagierstrein.

2009: Bij Barendrecht botsen twee goederentreinen en een passagierstrein op elkaar. Een van de machinisten komt om het leven.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Foto's
Nieuwsbrief