D66 wint veel leden, SP grote verliezer

Alexander Pechtold (D66).
Door een onzer redacteuren

Den Haag, 18 jan. D66 heeft van de landelijke politieke partijen in 2009 het grootste aantal nieuwe leden gewonnen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De liberaal-democraten, die volgens de meeste opiniepeilingen in zetelaantal zouden verzesvoudigen als er nu verkiezingen worden gehouden, kregen er vorig jaar ruim 6200 leden bij en hebben nu 18.500 leden. Daarmee is de partij qua ledental nog wel altijd één van de kleinste partijen van Nederland.

Een partij die in 2009 ook veel nieuwe leden mocht verwelkomen, is de Partij voor de Dieren. Volgens een persbericht van de partij meldden leden zich vooral in de maand december aan, toen veel geiten in verband met de Q-koorts moesten worden geruimd.

De SP was de grote verliezer vorig jaar wat betreft het aantal leden. De socialisten verloren bijna 4000 leden. Dat is ongeveer 8 procent van het totale aantal SP-leden. Ook de PvdA verloor terrein: de sociaal-democraten verloren in 2009 bijna 2000 leden, een teruggang van 3,4 procent.

Gepubliceerd in:
Binnenland