'Van Mierlo tot laatst betrokken bij D66'

Hans van Mierlo in 2006.

ANP

Rotterdam, 11 maart. Na het overlijden van Hans van Mierlo spreken Nederlandse politici met veel waardering over zijn bijdrage aan de Nederlandse politiek in de afgelopen decennia.

,,D66-oprichter Hans van Mierlo was tot op het laatst toe betrokken bij zijn partij. De huidige partijleden zullen zijn warmte en inspiratie missen maar zullen de partij in zijn geest voortzetten", liet partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven weten op de site van D66. De partijvoorzitter omschrijft Van Mierlo als een warm mens en een uniek politicus. ,,Met zijn intellectueel vermogen, retorische gaven en grote charme heeft hij velen geïnspireerd.''

D66-leider Pechtold: ,,Hij heeft de afgelopen decennia velen geïnspireerd. Hij was meer dan een politicus alleen. Hij was ook een verpersoonlijking van een tijdsbeeld."

Met het overlijden van Hans van Mierlo verliest Nederland een man die zich vier decennia lang met hart en ziel heeft ingezet voor de samenleving. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende. Balkenende spreekt van „een markant figuur” en een „democraat in al zijn vezels”.

Hans van Mierlo heeft de Nederlandse politiek verrijkt. Dat stelt Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in een eerste reactie op het overlijden van Van Mierlo. Ze zegt daar bedroefd kennis van te hebben genomen. Verbeet spreekt haar erkentelijkheid uit voor de grote rol die Van Mierlo heeft gespeeld, als medeoprichter van D66, Kamerlid en minister. ,,Zijn charismatische persoonlijkheid heeft velen geïnspireerd.''

Het overlijden van Hans van Mierlo betekent ,,het verlies van een markant en krachtig politicus''. Dat zei PvdA-partijleider Wouter Bos. ,,De Nederlandse politiek zal een betrokken democraat moeten missen'', aldus Bos.

Gepubliceerd in:
Binnenland