Opmerking generaal VS over Dutchbat wekt woede

Na de val van de enclave Srebrenica werden in 1995 volgens de meeste recente aanklacht 9.210 moslims vermoord.
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 maart. Vijftien jaar na de val van de enclave in Srebrenica zegt een Amerikaanse generaal te weten hoe dat is gebeurd: openlijke homoseksuelen verzwakten het Nederlandse bataljon.

Dat zei de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan gisteren tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over president Obama’s plan om openlijke homoseksuelen toe te laten in het leger.

Sheehan, vroeger een hoge NAVO-generaal, zei in de senaat: „Het Nederlandse leger laat ook homo’s toe, en u weet wat er in Srebrenica is gebeurd”.

In 1995 werden in en rond Srebrenica volgens de meest recente aanklacht 9.210 moslimmannen omgebracht. Een Nederlands VN-bataljon had als taak de vallei te beschermen tegen de Serven. Uit onderzoek van het NIOD bleek dat de militairen met een zwak mandaat werden uitgezonden en dat de voorbereiding tekort schoot.

Sheehan zei in de senaat dat Europese landen na de Tweede Wereldoorlog de lat te laag hebben gelegd waardoor veel legers werden „gesocialiseerd”. Daardoor zouden ze zijn verzwakt. Sheehan beweerde dat deze mening werd gedeeld door Nederlandse leiders in de krijgsmacht. „En hebben die leiders u verteld dat dit kwam omdat er homomilitairen zijn?”, vroeg een senaatslid zichtbaar verbaasd. „Ja”, bevestigde Sheehan, die toevoegde dat hij dit had gehoord van toenmalige Chef Defensie Staf, generaal b.d. Henk van den Breemen. „Volstrekte onzin”, aldus Van den Breemen vanochtend.

Demissionair minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) neemt „krachtig” afstand van de Sheehan’s uitspraken. „Schandelijk en een militair onwaardig. Ik wil er verder geen woord meer aan vuil maken.”

In dezelfde hoorzitting kwam ook een rapport uit 1993 ter sprake van de RAND denktank waarin Nederland juist wordt vermeld als een land dat goede ervaringen heeft met homo’s in het leger.

Obama wil een einde maken aan het Don’t ask, don’t tell-principe. Volgens dit beleid mogen homoseksuele militairen niet voor hun geaardheid uitkomen. Anderzijds zouden hun superieuren er niet zomaar naar mogen vragen. Komt een militair uit de kast, dan volgt ontslag. Het is nog niet zeker of de Republikeinen het plan van Obama zullen steunen.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief