Verhagen: CDA wil nog 2 kerncentrales

Demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA).
ANP

Petten, 17 april. Het CDA is bereid vergunningen af te geven om twee extra kerncentrales te bouwen. Dat zei demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gisteren tijdens een bezoek aan de nucleaire onderzoeksreactor in Petten. Nederland telt nu nog maar één kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele.

Volgens Verhagen is het nodig actief te zijn op het terrein van kernenergie als Nederland over dertig jaar nog zeker wil zijn van energie. Ook is het een belangrijk middel om de uitstoot van broeikasgas (CO2) terug te dringen, zei de CDA-bewindsman. Hij noemde het hypocriet wel kernenergie te importeren, maar dan zelf geen kerncentrales te willen. Nederland heeft volgens Verhagen goede ervaringen met de veiligheid van kerncentrales.

De minister gaf niet aan waar de nieuwe kerncentrales moeten komen. Dat hangt volgens hem af van private bedrijven en de bevolking, omdat er wel draagvlak voor moet zijn.

Greenpeace vraagt zich in een reactie af „waar minister Verhagen in deze tijd van crisis en bezuinigingen denkt het geld vandaan te halen om zo’n peperdure kerncentrale te bouwen”. De kosten voor zo’n bouwwerk bedragen volgens de milieuorganisatie zeker 10 miljard euro. „En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van de verzekering tegen een kernramp. Ook daarvoor draait de overheid op”, aldus Greenpeace.

De reactor in Petten is nu uit de roulatie voor onderhoudswerkzaamheden aan het koelsysteem, maar zal waarschijnlijk aan het eind van de zomer weer in bedrijf worden genomen.

De reactor in Petten is goed voor bijna een derde van de wereldproductie aan medische isotopen die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek.

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief