Bezoek Beatrix 'is als zwemmen met dolfijnen'

Koninginnedag in Wemeldinge.
Door onze redacteur Freek Schravesande

Het Zeeuwse dorp Wemeldinge genoot gisterochtend van het koninklijke bad in de menigte. „Het is net zwemmen met dolfijnen.”

Wemeldinge, 30 april. Als er één dorp is gebouwd voor Koninginnedag, dan is het Wemeldinge. Stoeltjesrijden is hier écht een volkssport, oudere straten heten naar Beatrix en Juliana, nieuwe naar Amalia. Extra onderhoud aan het wegdek, daags voor het koninklijk bezoek, is in het Zeeuwse plaatsje overbodig: hier ligt de openbare ruimte er altíjd strak bij.

Op 30 april zijn ze hier heel wat gewend. Eens in de vijf jaar verandert het dorp in de week rond Koninginnedag dankzij een actieve Oranjevereniging in een Las Vegas aan de Wemel. Met een jaarlijkse bijdrage van tien euro, alleenstaanden vijf, zorgen bewoners en gemeente dan voor een dorp vol vlaggetjes, lichtjes, ‘themastraten’ en kartonnen bouwsels, een attractie waarvoor auto’s uit de omgeving ’s avonds bumper aan bumper door het dorp rijden.

Plaspauze

En toch, in misschien wel het meest oranjegezinde dorp van Nederland, hoefde het voor veel inwoners dit jaar niet zo nodig meer. Ouders klaagden vooraf over de behandeling van hun jonge kinderen, die een uur lang in een vak moeten staan, één liedje mogen zingen, daarna in het „onmogelijke” tijdsbestek van twintig minuten allemaal een plaspauze krijgen en vervolgens tot half drie op de huifkar doorbrengen. Patrick Blommaard, die uitkijkt op de festiviteiten, beklaagde zich vooraf over zijn auto, die hij elders moest parkeren. „Schandalig.”

De veiligheidsmaatregelen elders in Zeeland waren ook streng: de politie in Middelburg arresteerde woensdag een 33-jarige man wegens het uiten van bedreigingen aan het adres van het Koninklijk Huis. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Alle heisa riep bij de Wemeldinger de vraag op: is dit het allemaal nog wel waard?

Het is 10.15 uur, de koningin is er nog altijd niet, en het regent. De erehaag van scoutingjongens en -meisjes staat er wat beteuterd bij, klappertandend, de katoenen blouse doorweekt, de handen in de mouwen. Een jongen achter het dranghek schreeuwt met een enorme oranje toeter zo nu en dan hard in hun oor.

Feest

Maar dan is daar eindelijk de koninklijke bus. Beatrix stapt als eerste uit. „Wat heeft ze aan?”, klinkt er uit het publiek. Er wordt gezwaaid, gejuicht en de camera’s klikken. De burgemeester heet de koningin „van harte en meer dan welkom”. Het feest kan beginnen.

Ook voor de klagende Wemeldinger. Want nu ze er allemaal zijn, valt het met die trammelant eigenlijk ook best wel mee. Het is niet te druk, dankzij de regen. Die beveiliging? „Ach, het hoort er bij.” Dat autoverbod? De sleepwagen bleek niet nodig.

Op een enkele verbaasde blik na – als de koningin, iets achter op het strakke schema, halverwege het door kinderen gezongen liedje door moet – staan er langs de route vooral lachende mensen. De koninklijke familie oogt ontspannen en neemt de tijd. En voor wie geen handje krijgt, is daar altijd nog RTL Boulevard-presentator Peter van der Vorst. „Petertjùùùùh!”

Toeschouwers vertellen met grote ogen aan familieleden dat Maxima zei „mooi kroontje”. Dat ze er al vanaf acht uur ’s ochtends staan, is gauw vergeten. De koningin vertegenwoordigt de saamhorigheid”, legt Sandra de Vreede uit Roosendaal uit. En daarvoor, zegt ze, blijft een koninklijk bad tussen het gewone volk onontbeerlijk. „Het is net als zwemmen met dolfijnen. Je moet ze aanraken, dan wordt het concreet.”

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief