Verdachte dodenherdenking langer vast

De paniek op de Dam brak uit tijdens de twee minuten stilte.
Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 5 mei. De 39-jarige man die dinsdagavond werd aangehouden wegens de verstoring van de dodenherdenking op de Dam, wordt langer vastgehouden. Dit maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Langere hechtenis is mogelijk, ,,omdat hij naast de verstoring van de openbare orde ook verdacht wordt van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld'', aldus het OM. De verdachte heeft tijdens zijn verhoor geen verklaring afgelegd. Het is niet duidelijk wat zijn motieven waren.

De schreeuwende man veroorzaakte tijdens de twee minuten stilte ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers dinsdagavond een paniekreactie onder bezoekers op de Dam in Amsterdam.

De GGD maakte bekend dat de eerstehulpposten van Amsterdamse ziekenhuizen in totaal 63 mensen hebben behandeld. Geen van hen raakte ernstig gewond. Enkele mensen zijn behandeld aan botbreuken.

De 39-jarige in Nederland geboren man, gekleed in joods-orthodoxe dracht, was tijdens de twee minuten stilte luidruchtig met een mobiele telefoon bezig. Na herhaaldelijk aandringen van omstanders, die hem tot stilte maanden, begon hij te schreeuwen. Iemand riep daarop 'bom, bom, vlucht', zo bevestigde de Amsterdamse korpschef Bernard Welten. Tientallen mensen raakten in paniek, honderden zetten het op een lopen. In de ontstane commotie vielen dranghekken om, waarbij ook kinderen gewond zijn geraakt.

Leden van de koninklijke familie, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, en premier Balkenende werden ogenblikkelijk na het incident in veiligheid gebracht. Na een oponthoud van twee minuten kon de ceremonie rond de Nationale Dodenherdenking weer hervat worden.

Verstoring

De gearresteerde man maakt een verwarde indruk, aldus korpschef Welten. Zijn identiteit is met "aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" vastgesteld. Hij zou een uitgebreid verleden hebben met diefstal, geweldpleging en drugscriminaliteit.

De politie heeft korte tijd een tweede man vastgehouden die volgens de politie een koffertje had laten vallen. Hij heeft volgens Welten niets met het incident te maken en hij is weer vrij gelaten.

Getuigen

Wilfred Stroop (41) stond met zijn man Mike van Vlaanderen (37) een paar meter af van de man die volgens hen het incident op de Dam veroorzaakte. "Wij stonden vooraan bij de dranghekken, met nog een kind voor ons. Die hekken vielen om, omdat de menigte in beweging kwam. Ik schat dat er enkele honderden mensen bij betrokken waren. De hekken vielen naar voren, ik heb mijn voet verstuikt, want die bleef in het hek haken. Het hek viel over kinderen heen, dat was afschuwelijk."

Jan Koelewijn (47) stond met zijn vrouw en kind aan de andere kant van de Dam, op de hoek met het Damrak, bij het ABN-gebouw. “We hoorden een man schreeuwen, het leek op een verstoring. Daarna begonnen vrouwen te gillen, dranghekken vielen, er brak paniek uit, mensen vielen op de grond. Je denkt: dit is het. Dit is totaal mis. Uit een ooghoek zag ik, meen ik, Beatrix teruglopen vanuit de passage op de andere hoek van de Dam. Het wonderlijke was een vrouw die zeker 15 minuten op de grond lag. Uiteindelijk werd ze op een stretcher afgevoerd."

De gewonden werden opgevangen in onder meer hotel restaurant De Roode Leeuw aan het Damrak. Daar waren volgens een van de slachtoffers „tientallen mensen, ook ouderen”.

Het incident is aanleiding om „nog eens goed te kijken” naar de veiligheidsmaatregelen in Amsterdam bij de viering van Bevrijdingsdag, zei waarnemend burgemeester Asscher op een ingelaste persconferentie.

Lees hier een ooggetuigeverslag van een van onze redacteuren.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland