Nóg zeven wonderen in Tripoli

De plek van de vliegramp in Tripoli.
Door onze redacteur Leonie van Nierop

Tripoli, 15 mei. Naast de Nederlandse jongen die het vliegtuigongeluk onverleefde, telt Tripoli nog zeven wonderen: leden van de familie Mohamed, die pal naast de plek van de ramp wonen.

Het huis van Rhamadan el Said Mohamed is omsingeld door agenten. Op elk zandpaadje dat naar zijn bescheiden onderkomen leidt, staat een politieauto. Maar Mohamed straalt. Hij leeft nog. Net als zijn vrouw en vijf kinderen die in het huis lagen te slapen toen de Airbus van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways woensdagochtend het dak raakte.

De ruiten sprongen, het dak stortte deels in, zijn elektriciteitspaal knakte en het terrein achter zijn huis werd bezaaid met versnipperde vliegtuigonderdelen en persoonlijke eigendommen van de ruim honderd slachtoffers. De brokstukken liggen tot aan Mohameds buitenmuren, van amper twee meter hoog.

Tripoli telt, naast de jongen die de crash overleefde en ‘het wonder van Tripoli’ wordt genoemd, dus nog zeven wonderen: de familie Mohamed.

Mohameds auto, die achter het huis geparkeerd stond, is niet meer teruggevonden. Die is meegezogen door de explosie en met het vliegtuig in brokken uiteengevallen, denkt Mohamed. De kleine moskee, naast het huis, bleef nagenoeg ongedeerd. Het staartstuk van het verongelukte toestel ligt op een steenworp afstand.

Een geluk bij een ongeluk: zijn huis was toch al rijp voor de sloop, vertelt Mohamed. De autoriteiten hadden hem eerder bevolen het pand op korte termijn te verlaten, omdat het vliegveld meer ruimte nodig zou hebben. Ook de moskee wordt binnenkort met de grond gelijkgemaakt ten behoeve van de luchtvaart, weet Mohamed. Meer mag hij hier niet over zeggen van de agent die hem strak in de gaten houdt.

Lees de hele reportage over de familie Mohamed in NRC Handelsblad van 15 mei, ook verkrijgbaar via de digitale editie of uw iPhone.

Mohamed kan niet verklaren wat er is gebeurd, zegt hij. Hij denkt dat een vleugel van het toestel zijn platte dak raakte. Want zo klonk het. Of dat gebeurde voor- of nadat het toestel in honderdduizenden stukken uiteenbrak, weet hij niet. Hij hoorde slechts één luide knal. De rest is geschiedenis.

Hemelsbreed twee kilometer verderop staat Khalid Salim Belead in een hemd zijn gazon te sproeien. Ook hij werd woensdag gewekt door een enorme knal. Drie minuten later was hij al ter plaatse, zegt hij. Waar hij werd weggestuurd door agenten.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief