Hilversum schrapt onder druk bezoek staats-tv Iran

Het mediapark in Hilversum, epicentrum van de publieke omroep. Het gekleurde gebouw op de voorgrond is het Instituut voor beeld en geluid .
Door onze redacteur Mirjam Keunen

Rotterdam, 2 juli. Een bezoek van de Iraanse staatsomroep aan het Hilversumse Mediapark is door NOS en NPO afgeblazen uit vrees voor Kamervragen en acties van hervormingsgezinde Iraniërs in Nederland.

De omroeporganisaties lieten eerder deze week weten dat een dergelijk verzoek van Iran was afgewezen. Uit interne berichten van de NPO blijkt echter dat een programma voor een bezoek, dat op 5 juli zou plaatsvinden, al in een ver gevorderd stadium was.

Het bezoek van Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) was georganiseerd door de Iraanse ambassade en de Europese omroepkoepel EBU. Op het programma stonden een ontvangst door NOS-directeur Jan de Jong en NPO-voorzitter Henk Hagoort, en uitleg over archivering bij het Instituut voor Beeld en Geluid. „De Iraanse staatstelevisie maakt een tour door Europa en wilde ons in dat kader bezoeken. We wilden laten zien hoe je onafhankelijk nieuws kunt maken”, aldus een woordvoerder.

Ambassade

In een e-mail van de afdeling Internationale Betrekkingen van de NPO staat: „De ambassade heeft ons uitdrukkelijk verzocht om bij de ontvangst bij de NOS (10.30-11.00 uur) ook de directies van de andere publieke omroeporganisaties uit te nodigen (dit gold oorspronkelijk ook voor een ’s avonds op de ambassade in Wassenaar te beleggen diner – dat ondertussen is geschrapt).”

Volgens de Publieke Omroep is het bezoek bij nader inzien geschrapt omdat de omroep niet in een politieke discussie wil belanden. Pejam Salim, lid van de belangenorganisatie Iranian Progressive Youth (IPY) in Nederland, riep op tot een demonstratie. Volgens hem had de Iraanse staatsomroep „een prominente rol” bij het neerslaan van de oppositie tijdens de verkiezingen in 2009. De omroep zond door marteling verkregen bekentenissen van dissidenten uit, zegt hij.

Gepubliceerd in:
Binnenland