Verhagen gekozen als fractievoorzitter CDA

Maxime Verhagen.
ANP

Den Haag, 10 juni. Maxime Verhagen is vandaag unaniem gekozen tot fractievoorzitter van het CDA. Hij maakte dat zelf na het fractieberaad bekend.

Het aanwijzen van een fractievoorzitter betekent nog niet de komst van een nieuwe partijleider, na het terugtreden van Jan Peter Balkenende. Hij noemde het als eerste taak voor de fractie om een advies op te stellen aan koningin Beatrix. Volgens Verhagen is het nu „eerst aan de VVD om stappen te zetten die kunnen leiden tot een nieuwe regering”.

Volgens Verhagen is het voor het CDA ook zaak om te kijken naar de oorzaken van de grote verkiezingsnederlaag van het CDA. De christendemocraten verloren woensdag bij de verkiezingen twintig zetels. „Na zo'n verlies zal het geen makkelijke periode zijn. Tegelijkertijd zie ik het als een opdracht om je verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Verhagen, die na Balkenende en Ank Bijleveld derde op de kandidatenlijst van het CDA stond.

Verhagen was eerder al fractievoorzitter van juli 2002 tot november 2006. Hij zei zich gesterkt en gesteund te voelen om de verantwoordelijkheid van het fractievoorzitterschap op zich te nemen. Verhagen stelde dat hij nog niet de nieuwe partijleider van het CDA is. „Eerst moeten we de partij weer op de rails zetten en kijken naar de oorzaken van het verlies.”

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
verkiezingen2010
Binnenland
Nieuwsbrief