CDA-prominenten wijzen coalitie met PVV af

Maxime Verhagen van het CDA verlaat het Paleis Noordeinde.

Door onze redacteuren Antoinette Reerink en Herman Staal

Den Haag, 12 juni. CDA-prominenten vinden dat hun partij niet met de PVV moet regeren. Een aantal noemt samenwerking „onacceptabel”, anderen „onverstandig”. Zij vrezen voor een schisma binnen hun partij.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen liet gisteren na zijn bezoek aan de koningin in het midden of het CDA met VVD en PVV een coalitie wil vormen. VVD-leider Rutte en PVV’er Wilders willen dat een informateur de mogelijkheid van een rechtse coalitie onderzoekt. VVD en PVV boekten beiden winst bij de verkiezingen van woensdag, met respectievelijk 31 en 24 zetels. Het CDA heeft er nu 21.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans, tevens minister van Staat, noemt een samenwerking tussen CDA en PVV „bedenkelijk” en dus „niet acceptabel”. „De PVV plaatst een hele groep Nederlanders buiten de maatschappij.”

Leonard Geluk, oud-wethouder in Rotterdam vindt dat het voor het CDA „ondenkbaar en onacceptabel” is zaken te doen met een partij die concessies doet aan de godsdienstvrijheid. „Onze kernwaarden zijn ononderhandelbaar.” Een coalitie met de PVV zal volgens hem tot grote verdeeldheid onder christen-democraten leiden. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, keert zich af van het CDA als zijn partij met de PVV gaat regeren. „Het is ondenkbaar dat we op inhoud kunnen samenwerken. Mocht het toch gebeuren dan haak ik af.” Er bestaat volgens hem ook een groot risico „op een scheiding van geesten”.


Klik op de foto om een fotoserie te zien (popup).

Het CDA verloor, met name in het zuiden, veel stemmen aan de PVV. Dat het CDA nog de mogelijkheid openlaat om met de PVV een coalitie te vormen, kan er op wijzen dat de CDA-top deze kiezers denkt terug te winnen door in een rechtse regering te gaan zitten. Maar dat zou betekenen dat de partij een groot deel van de achterban van zich vervreemdt, blijkt uit de rondgang langs CDA-leden.

René Paas, oud-voorzitter van het CNV, denkt dat het gemarginaliseerde CDA het best vanuit een positie in een kabinet kan terugvechten, maar niet tegen elke prijs. „Per saldo zeg ik: niet verstandig. De PVV is een ingewikkelde gesprekspartner, zij is populistisch en xenofoob. Met 76 zetels is het te instabiel. Er is een groot draagvlak nodig voor moeilijke maatregelen.”

Lees het volledige artikel dit weekeinde in NRC Handelsblad. Of lees het stuk via het webabonnement in de digitale editie.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
verkiezingen2010
Binnenland
Nieuwsbrief