Zelfmoordgolf bij France Telecom

Op het hek bij een kantoor van France Telecom hangt een pamflet tegen de zelfmoorden. Op het pamflet staat: "Zelfmoorden + pogingen tot zelfmoord = banen weg." Vorige week deed een werknemer in het kantoor een poging tot zelfmoord door zich in de buik te steken met een mes nadat hij was teruggezet naar een lagere functie.
Reuters

Parijs, 12 sept. France Telecom heeft te maken met een opvallende reeks zelfmoorden onder het personeel. Volgens de vakbonden komt dit door de hoge werkdruk en constante hervormingen.

Gisteren maakte het voormalige staatsbedrijf bekend dat een 32-jarige werkneemster zich van het leven beroofde op het kantoor van France Telecom in Parijs. De onderneming gaf verder geen details vrij. Een bron binnen de vakbond vertelde dat de werkneemster na een vergadering uit een raam op de vierde verdieping was gesprongen.

Met de dood van de 32-jarige werkneemster is het aantal zelfmoorden volgens de speciale website van de bonden over de zelfmoorden, sinds het begin van 2008 opgelopen tot 22. Daarnaast zouden 13 werknemers van France Telecom in dezelfde periode een poging tot zelfmoord hebben gedaan.

De staat

Op de Franse radio sprak een vakbondswoordvoerder: "We denken niet dat het management deze situatie kan beheersen. We willen dat de hoofdaandeelhouder, de staat, in actie komt zodat werknemers geen zelfmoord meer plegen omdat het werk bij France Telecom ondraagbaar is geworden."

De Franse minister van Sociale Zaken, Xavier Darcos, praat komende week met de top van France Telecom. Volgens een woordvoerder van de minister is het de bedoeling om "alle mogelijkheden te bekijken om deze golf van zelfmoorden tegen te gaan."

France Telecom

De onderneming geeft geen officiële cijfers over de zelfmoorden. Tot eind oktober zijn alle lopende reorganisaties stopgezet, werknemers worden niet meer overgeplaatst naar nieuwe functies of nieuwe locaties. France Telecom wil honderd mensen inhuren op de personeelsafdeling om te zoeken naar werknemers die geestelijke problemen hebben.

Privatisering

France Telecom is in de jaren negentig geprivatiseerd. Tweederde van de werknemers heeft nog steeds de ambtenarenstatus en kan niet ontslagen worden. Wel wordt medewerkers in deze groep vaak gevraagd om te verhuizen en binnen France Telecom een andere functie te accepteren.

Gepubliceerd in:
Buitenland