Holbrooke 'hoopt dat Nederland in Afghanistan blijft'

Richard Holbrooke, vandaag in Brussel.
Door onze correspondent Petra de Koning

Brussel, 3 dec. Richard Holbrooke, de speciale afgezant van de VS voor Afghanistan en Pakistan, is niet naar Europa gekomen om te ‘dreigen’. Het is, vindt hij, de „heilige verantwoordelijkheid” van elk land om zelf te beslissen of het extra troepen naar Afghanistan stuurt omdat de Amerikanen, die 30.000 militairen extra naar Afghanistan sturen, daar om vragen.

Maar tijdens een gesprek met tien Europese journalisten, gistermiddag in Brussel, wil hij wel zeggen dat hij al met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft gesproken over het plan van Nederland om zijn troepen volgend jaar uit Uruzgan terug te trekken – juist in een tijd dat van iedereen méér militairen inspanningen worden gevraagd.

Maxime Verhagen had hem de situatie uitgelegd (het parlement is in meerderheid tegen verlenging van de missie). Holbrooke respecteert het democratische proces. Hij zegt wel: „Maar ik hoop dat Nederland, dat fantastisch werk doet in Uruzgan, een manier vindt om te blijven.” Holbrooke gaat ervan uit, zegt hij ook, dat Nederland zijn rol als NAVO-partner wil blijven spelen.

En nee, dat bedoelt hij niet dreigend. Hij bedoelt het zo: „We hebben te maken met een gemeenschappelijke dreiging, een gemeenschappelijke uitdaging waar we ons gemeenschappelijk tegen moeten verweren. Het zou zonde zijn als dat anders was.”

Daarmee wil hij niet gezegd hebben wat Nederland precies moet doen. „Als jullie mijn woorden verkeerd interpreteren, zeg ik gewoon dat ik slaaptekort had en dat ik verkeerd begrepen ben.”

Meer over Afghanistan in de krant en digitale editie:
-Correspondent Tom-Jan Meeus spreekt met een Afghanistan-veteraan over de toespraak
-Hanneke Chin-A-Fo tekende in Kabul de reactie van generaal McChrystal op

Holbrooke ziet er ook wel moe uit. Zijn ogen zijn rood. Midden in het gesprek gaat opeens de wekker op zijn mobiele telefoon af. Als hij in de VS was, zou hij nu opstaan.

Hij is naar Brussel gekomen om met EU-landen te praten over zijn regio. Hij wil dat er meer aandacht komt voor Pakistan, dat steun nodig heeft bij de strijd tegen de Talibaan. En hij zal bij de vergadering zijn van NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken, vandaag en morgen op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel.

Holbrooke gaat niet over militaire inspanningen, zijn terrein is civiel. En de civiele inspanningen – de hulpverlening, de pogingen om het vertrouwen van de bevolking te winnen – moeten volgens Holbrooke dringend beter worden gecoördineerd. Daar zal, zegt hij, nu weer aandacht voor zijn, nu in Washington de beslissing over de troepen is genomen.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Buitenland