61 Nederlanders dood bij vliegtuigcrash Libië

Reddingswerkers staan bij het wrak van het vliegtuig dat is neergestort.
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 mei. Bij een vliegtuigongeluk in Libië zijn 61 Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft een medewerker van de ANWB Alarmcentrale bevestigd. In twintig jaar tijd zijn niet zo veel Nederlanders omgekomen bij een vliegtuigcrash.

Vlucht 8U771, een Airbus A330-200 van Afriqiyah Airways, was onderweg van Johannesburg naar Tripoli, waarna passagiers verder zouden vliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf.

Rond zes uur

Het toestel stortte vanochtend rond zes uur neer in de buurt van het vliegveld van de Libische hoofdstad. Er waren 104 inzittenden aan boord, 93 passagiers en 11 bemanningsleden.

Eén passagier, een Nederlands kind, heeft de crash overleefd, maar kampt met botbreuken en wordt op dit moment in een ziekenhuis in Tripoli geopereerd. De behandelend arts deelde dit mee aan een medewerker van de Nederlandse ambassade in Libië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

Meer gegevens over het kind zijn er nog niet. Zodra de operatie is afgerond, zal een ambassademedewerker het kind zo snel mogelijk bezoeken en proberen zijn identiteit definitief vast te stellen.

Informatienummer

De Nederlandse inzittenden hadden hun reizen geboekt via Kras.nl en Stip Reizen. De ANWB Alarmcentrale heeft een informatienummer opengesteld: 088-2692112.

Premier Balkenende zei aan het begin van de middag tijdens een persconferentie dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een crisisteam heeft geformeerd „om hulp te bieden waar dat kan”. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Tripoli zijn ter plekke om de autoriteiten assistentie te verlenen. „Onze gedachten zijn bij degenen die op dit moment in onzekerheid verkeren.” Politieke partijen voeren tot en met vrijdag geen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat hebben de campagneleiders vanmiddag afgesproken.

Koningin Beatrix heeft geschokt gereageerd op de vliegtuigramp in Libië, die 61 Nederlanders het leven heeft gekost. „De koningin heeft met ontzetting kennisgenomen van het vliegtuigongeluk in Tripoli en de slachtoffers die zijn gevallen”, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag weten. De koningin „leeft intens mee” met de nabestaanden van de overledenen, aldus de RVD.

Afrikaanse continentale vluchten

Afriqiyah Airways is een jonge vliegmaatschappij, in 2001 opgericht door de Libische overheid voor voornamelijk Afrikaanse continentale vluchten. Ook voert de maatschappij vluchten uit tussen Afrika en Europa, met regelmatige vluchten naar Londen en Amsterdam. Inmiddels is de maatschappij eigendom van de Libische investeerder Portfolio. Afriqiyah heeft aangeboden familieleden van de passagiers naar Tripoli te vervoeren. De maatschappij zal ook tolken en onderdak regelen. Een visum, nodig voor een bezoek aan Libië, zal ter plekke worden verstrekt.

Het neergestorte toestel is van het type Airbus 330-200 en werd opgeleverd in september 2009. Het had tot vandaag 1.600 vlieguren geklokt, verdeeld over 420 vluchten. Het is een van de modernste toestellen van Airbus, bedoeld voor lange en middellange afstanden. De Airbus 330 is in een aantal versies gemaakt, voor verschillende passagiersaantallen. Het neergestorte type had plaats voor 230 passagiers.

De Airbus 330 kwam afgelopen juni in het nieuws toen een toestel van de Franse vliegmaatschappij Air France tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs in zee stortte. Het was het eerste vliegongeluk met het toesteltype. Een maand later stortte een Airbus 310 van de Jemenitische maatschappij Yemenia in zee, op weg naar eilandengroep de Comoren tussen Afrika en Madagascar. Dit was een tweedehands toestel uit 1990, van een lager technisch niveau dan de Airbus 330, en bij een Franse keuring al ongeschikt verklaard.

Franse onderzoekers

Franse onderzoekers gaan helpen bij het onderzoek naar de vliegtuigcrash bij de luchthaven van Tripoli. Dat heeft het Franse bureau voor onderzoek naar luchtvaartongevallen BEA laten weten.

Ook de Franse vliegtuigbouwer Airbus, de maker van het gecrashte toestel, stuurt deskundigen naar de plaats van het ongeval, als deel van het Franse onderzoeksteam.

Het Libische staatspersbureau JANA meldde dat 96 lichamen inmiddels zijn geborgen. Ambulances reden af en aan om de lichamen naar mortuaria te brengen.

De fatale crash bij Tripoli is het tweede dodelijke ongeluk met dat vliegtuigtype in nog geen jaar tijd. Op 1 juni vorig jaar stortte een Airbus A330-200 van Air France door onbekende oorzaak in de Atlantische Oceaan. De 228 passagiers en bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Sensoren

Naar de crash met de Franse Airbus is een groot onderzoek gaande, dat zich eerder al richtte op de sensoren die de snelheid van het toestel doorgeven aan de piloten. De zwarte dozen van de Franse Airbus werden vorige week bij benadering gelokaliseerd op de bodem van de oceaan.

De crash met het toestel van Afriqiyah Airways is het derde ernstige ongeval met een Airbus A330. Het type maakte in 1992 de eerste vlucht. Twee jaar later stortte een exemplaar in Frankrijk neer tijdens een testvlucht, waarbij de zeven bemaningsleden om het leven kwamen.

Heeft u meer informatie over de vliegtuigcrash? Mail dan naar web@nrc.nl.

Fotoserie

Klik op de foto om een fotoserie te zien (popup).


Een aantal eerdere grote vliegrampen in het buitenland met Nederlandse betrokkenheid
* 20 oktober 1948: Vliegtuigcrash Prestwick, Schotland, 40 doden, allen Nederlanders
* 22 maart 1952: Vliegtuigcrash Frankfurt, Duitsland, 42 doden, allen Nederlanders
* 16 juli 1957: Vliegtuigcrash Biak, Indonesië, 58 doden, allen Nederlanders
* 14 augustus 1958: Vliegtuigcrash Atlantische Oceaan, 99 doden, allen Nederlanders
* 30 mei 1961: Vliegtuigcrash Lissabon, Portugal, 61 doden, allen Nederlanders
* 12 juni 1961: Vliegtuigcrash Caïro, Egypte, 20 doden, allen Nederlanders
* 27 maart 1977: Vliegtuigramp Tenerife, Canarische Eilanden, 583 doden, waaronder 238 Nederlanders
* 18 juni 1986: Vliegtuigcrash Grand Canyon, USA, 25 doden, waaronder 11 Nederlanders
* 7 juni 1989: Vliegtuigcrash Zanderij, Paramaribo, Suriname, 175 doden, allen Surinamers of Nederlanders
* 28 september 1992: Vliegtuigcrash Nepal, 167 doden, waaronder 14 Nederlanders
* 21 december 1992: Vliegramp Faro, Portugal, 56 doden, allen Nederlanders
* 1 juni 2009: Vliegramp Brazilië, vermoedelijk 228 doden waaronder 2 Nederlanders

Gepubliceerd in:
Binnenland
Buitenland
Nieuwsbrief