Bouterse gekozen tot president van Suriname

Desi Bouterse begroet aanhangers nadat hij is gekozen tot president van Suriname.
Door Nina Jurna

Paramaribo, 19 juli. Desi Bouterse, leider van de Mega Combinatie, is vandaag door de Nationale Assemblée van Suriname tot president gekozen. Bouterse kreeg 36 van de 51 stemmen, zijn tegenstander Chandrikapersad Santokhi van het Nieuw Front 13 stemmen en er was één onthouding.

Op het Onafhankelijkheidsplein voor het parlement en het presidentiële paleis kon de stemming op grote tv-schermen worden gevolgd. Toen de uitslag naar buiten kwam, werd er vuurwerk afgestoken en begonnen de honderden aanhangers van Bouterse op het plein te juichen. De politie heeft extra troepen ingezet om de orde te bewaken.

De parlementaire stemming begon wat rumoerig met luid protest van tegenstanders van Bouterse (64), veroordeeld drugshandelaar, leider van de coup in 1980 en hoofdverdachte in het lopende proces rond de Decembermoorden. Rivaal Santokhi was als minister van Justitie en Politie de drijvende kracht achter het Decembermoordenproces.

Fotoserie

Klik op de foto om een fotoserie te zien (popup).

De nieuwe parlementsvoorzitter Jenny Geerlings-Simons (Mega Combinatie) moest haar best doen de orde te bewaken. Later volgde er een spontaan applaus in het parlement toen Bouterse een stemhokje wilde betreden, dat Santhoki net wilde verlaten. Bouterse wilde Santokhi voorrang geven, Santokhi op zijn beurt gaf Bouterse voorrang.

De parlementaire stemming werd bijgewoond door ongeveer honderd mensen uit het maatschappelijk middenveld. Onder de aanwezigen waren scheidend president Ronald Venetiaan, oud-president Jules Wijdenbosch en ook de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi.

Verhagen

De Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft laten weten dat Bouterse als president niet welkom is in Nederland. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens drugshandel.

Met steun van de A-Combinatie van Ronnie Brunswijk en de Volksalliantie van Paul Somohardjo was de verkiezing van Bouterse al zo goed als zeker geworden.

Bouterse zal op 3 augustus als president worden geïnaugureerd.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Buitenland
Nieuwsbrief