China zet rem op economische groei

Het financiële district van Shanghai, het economische centrum van China.
Door onze correspondent Oscar Garschagen

Shanghai, 14 jan. Terwijl de Verenigde Staten en de Europese Unie nog volop worstelen met de gevolgen van de economische crisis, is China als eerste grote economie op de rem gaan staan.

In financieel-technische termen: de Chinese centrale bank heeft de Chinese commerciële banken opdracht gegeven hun reserveratio te verhogen naar 16 procent. Dat betekent dat de banken een groter deel van deposito’s in reserve moeten houden en niet opnieuw mogen uitlenen. Daarnaast heeft de centrale bank de rentes op interbancaire leningen en kortlopend schatkistpapier verhoogd.

„Dit zijn de eerste technische, maar zeer duidelijke signalen dat de Chinese autoriteiten willen voorkomen dat de economie in 2010 gloeiend heet wordt. Er circuleren prognoses dat zonder afkoelende maatregelen de groei in 2010 meer dan 16 procent zal bedragen en dat de inflatie zal exploderen”, legt de onafhankelijke Chinese econoom Andy Xie uit.

Het feit dat de Chinese autoriteiten veel eerder dan verwacht maatregelen nemen om de omvang van de leningen te beperken wordt verklaard met het argument dat de grote banken de meeste leningen verstrekken in het eerste kwartaal van het jaar.

Economische reus blijft groeien

2009 was het jaar dat China de grootste automarkt (13,6 miljoen verkochte auto’s) ter wereld werd en de positie van Duitsland als grootste exportland ter wereld overnam. Dit jaar zal Japan worden ingehaald en wordt China de tweede economie van de wereld na de VS.

Deze resultaten vormen een bron van nationale trots en sterken de Chinese leiders in de overtuiging dat het Chinese model van het socialisme met Chinese karakteristieken werkt, waar het westerse kapitalisme heeft gefaald. Maar hoe houdt de overheid de economie beheersbaar?

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een artikel over de Chinese economie, met commentaar van de onafhankelijke Chinese econoom Andy Xie.

Vanaf 15.00 uur voor (web-)abonnees tevens beschikbaar in de digitale editie.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Economie