Bos: Nederland steunt IMF-hulp aan Grieken

Uitverkoop bij een winkel in Athene. Zorgen over de financiële gezondheid van Griekenland zetten de euro onder druk.

Rotterdam, 10 febr. De Nederlandse regering steunt assistentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de regering van Griekenland om de overheidsfinanciën van het land op orde te krijgen. Bos denkt niet dat de Europese Unie Griekenland te hulp zal schieten.

„Nederland is van mening dat de inbreng van het IMF van grote waarde is vanwege de ruime expertise die het IMF op dit terrein heeft.” Dat heeft minister Bos (Financiën, PvdA) gistermiddag aan de Tweede Kamer laten weten in een brief over „technische assistentie” van het IMF aan Griekenland.

Er bestaat in de Europese Unie discussie of Griekenland geholpen moet worden met zijn financiële problemen en, als dit nodig is, of het IMF daar dan bij betrokken moet zijn. Een reddingsplan van andere lidstaten van de Europese Unie voor Griekenland is volgens Bos momenteel niet aan de orde. De lidstaat van de Europese Unie kan zijn financiële problemen zelf oplossen door orde op zaken te stellen, meent de minister.

Griekenland heeft ingrijpende sanering van de overheidsfinanciën aangekondigd. Het land wil zijn begrotingstekort in drie jaar tijd van 12,7 procent naar 2,8 procent van het bruto binnenlands product brengen. De financiële markten twijfelen aan de haalbaarheid hiervan en speculeren erop dat collega’s uit de Europese Unie steun gaan verlenen. Zorgen over het grote begrotingstekort van Griekenland hebben de afgelopen weken de euro onder druk gezet.

„Ik ga er vanuit dat Griekenland met dit ambitieuze programma en een goede houding van de regering de openbare financiën weer op orde kan brengen, zodat Griekenland zelf toegang zal houden tot de kapitaalmarkten”, schrijft Bos. „Nederland ondersteunt de ambitieuze doelstellingen in het Griekse programma en zal de uitvoering van het programma nauwgezet in de gaten houden.”

Meer over Griekenland en de euro in NRC Handelsblad

Stakingen Griekse ambtenaren staken vandaag tegen forse bezuinigingen op de publieke sector. Maar de meeste Grieken steunen de koers van de overheid. In de (digitale) krant een reportage van correspondent Marloes de Koning vanuit Athene.

Euro Alle ogen zijn morgen gericht op Brussel, waar regeringsleiders over de eurocrisis praten. Van Rompuy wil dat EU-landen hun economische politiek beter coördineren. Lees een achtergrondartikel van correspondent Caroline de Gruyter in Brussel.

Breaking views De grote bewegingen van de afgelopen week op de mondiale valuta- en aandelenmarkten roken enigszins naar paniek. Maar deze angst is niet irrationeel, schrijft commentator Ian Campbell van Breaking Views.

Deze artikelen zijn vanaf 15.00 uur voor (web-)abonnees tevens beschikbaar in de digitale editie.

Moeten de eurolanden Griekenland te hulp schieten?

De prijs die eurolanden betalen als zij Griekenland niet te hulp schieten, is hoog. Maar hulp haalt ook de prikkel in Athene weg om orde op zaken te stellen, luidt de stelling op Schinkels Forum. Discussieer mee met deze en andere actuele stellingen over economie op het forum.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Economie
schuldencrisis