WikiLeaks: pionnen Shell op alle niveaus politiek Nigeria

Complex van Shell in het zuiden van Nigeria.
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 dec. Energiebedrijf Shell is tot in alle lagen van de Nigeriaanse overheid geïnfiltreerd. De multinational is zo continu op de hoogte van politieke ontwikkelingen in het voor hem belangrijke olie- en gasrijke land.

Daar waar nodig probeert het Brits-Nederlandse energieconcern beleid bij te sturen. Het krijgt daarbij medewerking van de Nederlandse, Britse en Amerikaanse ambassades in Nigeria. En van consultantbureaus, waaronder McKinsey.

Dat blijkt uit documenten die klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft gepubliceerd.

Een van de documenten geeft een gesprek weer tussen Shell-medewerkster Ann Pickard, voormalig vice-directeur voor Sub-Sahara Afrika, en de Amerikaanse ambassadeur in Nigeria. Op dinsdag 20 oktober 2009 bespraken ze onder meer plannen van de Nigeriaanse regering om consessies voor de winning van olie- en gasvelden aan China en Rusland te gunnen. Pickard merkte op dat Shell „goede bronnen” heeft om te weten dat de Nigeriaanse regering data van het concern naar China en Rusland heeft gestuurd. Ze zegt vervolgens dat „de Nigeriaanse overheid is vergeten dat Shell eigen mensen heeft gedetacheerd bij alle relevante ministeries en dat Shell consequent toegang heeft tot alles wat gedaan wordt in deze ministeries.”

Pickard en de ambassadeur bespreken ook strategieën om de nieuwe oliewet te veranderen. Die zou in zijn huidige vorm zeer ongunstig uitpakken voor internationale oliemaatschappijen, en met name voor Shell. Het concern zou tachtig procent van zijn land kwijt kunnen raken, ook het gebied waarin het zogeheten Bonny-veld ligt, dat cruciaal is voor de olieproductie van Shell in Nigeria.

Shell onthield zich vanochtend van commentaar en liet via een woordvoerder weten eerst de documenten te willen bestuderen.

Shell ligt zwaar onder vuur wegens zijn activiteiten in Nigeria. Vorige maand schikte het voor 34 miljoen euro met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC in een zaak omtrent omkoping van Nigeriaanse douanebeambten.

Gepubliceerd in:
Economie
Buitenland
Nieuwsbrief