Kroniek 1943

De Franse generaal Giraud, de Amerikaanse president Roosevelt, de Franse generaal De Gaulle en de Britse premier Churchill tijdens het overleg in Casablanca.

1943

- Einde van de belegering van Leningrad. Een Duitse aanval op Stalingrad mislukt en luidt de ondergang van het Zesde Duitse leger in. (januari)

- Intellectuele kopstukken worden in gijzeling gehouden in een ‘elitekamp’ in Sint Michielsgestel in Brabant. Enkele gijzelaars worden geëxecuteerd, maar er worden ook plannen gemaakt voor de toekomst van Nederland na de bezetting.

- In Casablanca besluiten de Amerikaanse en Britse geallieerden om eerst Italië binnen te vallen.

- Duitse eenheden ontdekken een massagraf in het bos van Katyn bij Smolensk in de Sovjet-Unie, waarin meer dan vierduizend Poolse legerofficieren begraven zijn. De Duitsers beschuldigen de Russen van de moord.

- Bij een spectaculaire overval op het bevolkingsregister van Amsterdam wordt grote schade aangericht. De daders worden na een week verraden, opgepakt en gefusilleerd.

- Inwoners van het getto van Warschau komen in opstand. (18 april)

- De Zwitserse chemicus Albert Hofmann ontdekt bij toeval LSD.

- De arts Josef Mengele, de ‘Engel des Doods’, wordt gestationeerd in Auschwitz. (mei)

- Geallieerde troepen landen op Sicilië. (10 juli)

- Duizenden krijgsgevangenen komen om tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn, dwars door de oerwouden van Thailand en Birma.

- Koning Victor Emmanuel stuurt Mussolini weg, de nieuwe Italiaanse regering geeft zich over. Duitse troepen rukken op ter verdediging van de voormalige bondgenoot. Mussolini roept een nieuwe Italiaanse republiek uit in Salo. (september)

.- De Hongaarse broers Laszlo en Georg Biro verwerven het patent op de ballpoint, waarmee ze jaren hebben geëxperimenteerd.

- Tijdens de bezetting bouwt de Nederlandse natuurkundige Willem Kolff in het geheim de eerste kunstnier.

- Duikapparatuur ontwikkeld door de Franse marineduiker Jacques-Yves Cousteau wordt met succes getest en op de markt gebracht als aqualong.

- In Los Angeles en Detroit raken zwarte en latinojongeren slaags met blanke militairen.

- Churchill, Roosevelt en Stalin ontmoeten elkaar in Teheran en bespreken plannen voor een invasie in Frankrijk. (28 november)

Gepubliceerd in:
achtergrond