Hermitage Amsterdam geopend

Koningin Beatrix en de Russische president Dmitry Medvedev bekijken tentoonstelling in de dependance van De Hermitage.
Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 20 juni. Koningin Beatrix en president Dmitri Medvedev van Rusland hebben gisteravond in Amsterdam het museum Hermitage geopend. De twee staatshoofden, vergezeld door kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en Svetlana Medvedeva, tekenden als eersten het gastenboek van het museum, tot voor kort een bejaardenhuis van de gereformeerde diaconie.

Na een verbouwing van twee jaar zijn daar voortaan kunstwerken uit de Hermitage in St. Petersburg te zien. Koningin en president werden door directeur Ernst Veen van de Hermitage Amsterdam en zijn collega Michail Piotrovski van de eigenlijke Hermitage in St. Petersburg rondgeleid langs de openingsexpositie over het leven aan het hof van de negentiende eeuwse tsaren.

Klik voor fotoserie

De tentoonstelling ging vandaag voor 31 uur onafgebroken open voor het publiek. Deze anderhalve etmaal is een verwijzing naar de ‘Witte Nachten’, zoals Fjodor Dostojevski in 1848 het jaarlijkse en soms laveloze feest in St. Petersburg noemde waarmee de kortste dag van het jaar wordt gevierd.

De openingsplechtigheid werd opgeluisterd met ballet en muziek op een pontonpodium in de Amstel. Choreograaf Hans van Manen had een ballet geschreven. De kapel van de Koninklijke Marine vertolkte Schilderijententoonstelling van de negentiende eeuwse componist Moesorgskij.

Een kort vuurwerk sloot de festiviteiten af. Van Russische zijde was geen eigen culturele bijdrage geprogrammeerd. De regering van Rusland had zich ook anderszins geen moeite getroost zich aan het publiek te presenteren.

Langs de wallenkant volgde een relatief klein aantal Amsterdammers de festiviteiten. De Russische gemeenschap in Nederland was er grotendeels afwezig. Enkele demonstranten herinnerden met portretten aan de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya. Zij verwijten de voormalige president Poetin en diens opvolger Medvedev dat zij critici de mond snoeren.

Straten in de naaste omgeving waren door de politie afgesloten voor elk verkeer.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Kunst & Film
Nieuwsbrief