Nieuwe Van Gogh ontdekt in Zwolle

De Molen 'Le blute-fin' van Vincent van Gogh (1886)

Door onze redacteur Sandra Smallenburg

Rotterdam 24 febr. Museum De Fundatie in Zwolle blijkt een schilderij van Vincent van Gogh in zijn collectie te hebben.

Het tot dusver onbekende doek, De molen Le blute-fin uit 1886, is vanmiddag in het museum gepresenteerd. Door recent onderzoek van het Van Gogh Museum in Amsterdam is volgens directeur Ralph Keuning „onomstotelijk vast komen te staan” dat het werk door Van Gogh is geschilderd.

Lees in NRC Handelsblad van vandaag, 24 februari, het achtergrondartikel 'Hannema zag er direct Van Gogh in'.

Voor (web)abonnees is het artikel beschikbaar in de digitale editie.
De molen Le blute-fin werd in 1975 door Dirk Hannema, oprichter van De Fundatie, als anoniem stuk gekocht bij de Parijse kunsthandel Hein voor 6.500 Franse francs (omgerekend ruim 990 euro*). Hannema was er destijds al van overtuigd dat het een echte Van Gogh was en verzekerde het doek voor 80.000 gulden (35.000 euro). Maar andere Van Goghkenners waren het niet met hem eens. De voorstelling heeft een atypisch, impressionistisch thema, is nogal ongekunsteld en vluchtig van opzet en bevat voor Van Goghs doen veel figuren.

Dat het molengezicht nooit erkend is als werk van Van Gogh heeft veel te maken met de twijfelachtige reputatie van Dirk Hannema (1895-1984). Hij was in 1937 als directeur van Museum Boijmans verantwoordelijk voor de aankoop van Vermeers De Emmaüsgangers, dat kort na WO II een vervalsing van Han van Meegeren bleek te zijn. Later beweerde Hannema in zijn privécollectie over zeven Vermeers te beschikken.

Tussen 1961 en 1975 kocht Hannema vier werken van anonieme schilders waarin hij de hand van Van Gogh zag. Van het molengezicht was hij zo overtuigd dat hij in 1976 schreef: „Deze vondst is geen toeschrijving, maar een absolute zekerheid.” Maar wegens Hannema’s eerdere blunders schonk niemand er aandacht aan. In 1988 nog meende het Van Gogh Museum dat „algemeen wordt aangenomen dat dit werk niet van de hand van Van Gogh is”.

Gepubliceerd in:
Kunst & Film
Nieuwsbrief