Llink vraagt surseance aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 febr. Omroep Llink heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd. Totdat er een bewindvoerder is aangesteld doet de omroep geen uitspraken over zijn financiële situatie en de organisatie. Het is de eerste keer in de omroepgeschiedenis dat een publieke omroep surseance aanvraagt.

Het Commissariaat voor de Media heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) eerder op de dag opdracht gegeven te stoppen met de financiering van de omroep in afwachting van een gedegen financieel overzicht.

Het Commissariaat voor de Media is vorige week op de hoogte gesteld van financiële problemen. Eerder onderzocht de mediatoezichthouder de ledenwervingsactiviteiten van Llink omdat er tekorten ontstonden op het verenigingsbudget. „Nu blijkt dat er ook tekorten zijn ontstaan op het programmabudget, maar de cijfers zijn ondoorzichtig”, zegt Tineke Baalman van het Commissariaat.

,,Er is sprake van financieel mismanagement”, zei directeur Tanja Lubbers eerder in een video op weblog GeenStijl. ,,Er is niet goed op de cijfers gelet. Bovendien is ledenwerving erg duur. We wisten dat we daardoor in de rode cijfers zouden komen, maar we zijn er te ver in geraakt.”

De omroep leende vorig jaar een half miljoen euro voor een ledenwervingscampagne. Op 1 april moet Llink 150.000 leden hebben. Dat aantal bedraagt nu ruim 122.000. Op de website roepen de medewerkers van Llink op om nu massaal lid te worden. ,,Een ding is zeker: met 150.000 leden zijn onze problemen voorbij.”

Het CDA heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Media, PvdA) over de financiële problemen bij omroep Llink. Mediawoordvoerder Joop Atsma zet verder vraagtekens bij een initiatief van de gemeente Amsterdam om Llink 104.000 euro te betalen voor een zestiendelige serie over een moestuin. Het Kamerlid wil van de minister weten of deze subsidie strookt met het nieuwe beleid met strengere regels voor overheidssponsoring van programma’s.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Internet & Media
Multimedia