Omroep Llink alleen onder curatele nog geld

Tanja Lubbers, de opgestapte directeur van Llink.
Door een onzer redacteuren

Hilversum, 22 april. Alleen onder strenge voorwaarden mag de noodlijdende omroep Llink nog geld ontvangen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Dat adviseert het Commissariaat voor de Media, de mediawaakhond van minister Plasterk (Media, PvdA). Door financieel wanbeleid kwam de omroep vorig jaar 1 miljoen euro tekort. In februari vroeg Llink uitstel van betaling aan.

Op voorwaarde dat de omroep televisie, radio en internet gaat uitbesteden, de eigen toezichthouders vervangt en personeelsleden niet meer dan vijf full time banen laat bekleden, is verdere subsidiëring verantwoord. Gebeurt dat niet, dan moet de NPO de subsidie stopzetten, aldus de mediawaakhond, en gaat Llink failliet.

Paul Schaink, bewindvoerder van Llink, noemt het advies van de mediawaakhond ,,bevoogdend en hoogst onzorgvuldig Het personeelsbestand is al teruggebracht van 44 naar 28. Het voorstel om er vijf over te houden is volstrekt onwerkbaar”, zeg hij. „Het commissariaat keert de rollen om: ze moet het businessplan beoordelen en komt nu met een eigen alternatief.”

NPO-bestuurder Cees Vis verwacht „liefst deze week nog” om tafel te gaan met de bewindvoerder en de directeur van Llink. Dan moet blijken of de omroep aan de voorwaarden kan voldoen. Volgende week woensdag, op 29 april, beslist de rechter-commissaris of de surseance van betaling wordt verlengd.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Publieke omroep
Internet & Media