Ik ben Kamerlid, dus ik ben verbijsterd

Door Joris Luyendijk

Het jaar 2008 is nu al het meest verbijsterende jaar ooit voor de Tweede Kamer, meent Joris Luyendijk. ‘Verbijsterd’ is ook zo’n fijn woord. En PvdA’ers staan nu eenmaal niet paf.

In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op het bericht dat fracties in het parlement dit jaar al tweehonderdzevenentachtig keer ergens ‘verbijsterd’ over zijn geweest. Hiermee is het jaar 2008 voor de Tweede Kamer nu al het meest verbijsterende jaar ooit.

„Het is gewoon een fijn woord”, verdedigde een Tweede Kamerlid zich desgevraagd. „Dan zit je met de fractie televisie te kijken, en dan zien we iets waarvan we denken: hé, als we hierover nu verbijsterd zijn dan halen we misschien de media. Of een journalist is een misstand op het spoor gekomen, en heeft voor zijn verhaal nog een verbijsterd Kamerlid nodig. Zeg maar eens nee. Dan loopt zo’n journalist gewoon door naar de volgende fractie.”

Een PvdA-Kamerlid vraagt begrip: „Iedereen zit altijd wel af te geven op de politiek, maar mensen vergeten hoe weinig termen er zijn waarmee je je eigen onmacht kunt verhullen. ‘De PvdA fractie is als door de bliksem getroffen’, dat zeg je toch niet? Ik probeer wel te variëren, maar dan zeg ik een paar keer in zo’n NOS microfoon ‘de PvdA-fractie staat paf’ en dan denk ik: nee, wij PvdA’ers staan niet paf. En we zijn ook niet met stomheid geslagen, of ontdaan, onthutst, perplex, sprakeloos, stomverbaasd of verbouwereerd. We zijn verbijsterd, dat is wat wij van de PvdA zijn.”

Een eenvoudige search op google news leert intussen dat de VVD de afgelopen maand in een bijna permanente staat van verbijstering heeft verkeerd. Op tien september was de Amsterdamse gemeenteraadsfractie ‘verbijsterd’ over het schrappen een blauwe parkeerzone. Een dag later was wethouder Berend Buddingh’ uit Giesselanden verbijsterd over het niveau van een raadsvergadering, wat volgens Nieuws.nl de VVD’er Henk Bovekerk de opmerking ontlokte: „Ik ben verbijsterd dat de wethouder zich zo gedraagt.”

Twee weken later was VVD- Tweede Kamerlid Helma Neppérus verbijsterd over Milieuminister Cramer, gevolgd door de verbijstering bij VVD-wethouder Ton Linssen in Bergen op Zoom dat de gemeente moet meebetalen aan bodemvervuiling. Deze maand zei ook VVD kamerlid Arend-Jan Boekestijn over minister Van Middelkoop: „Of hij heeft een merkwaardig gevoel voor humor, of hij is oliedom’. Een verbijsterende situatie”, aldus de VVD’er, misschien wel net zo verbijsterend als de ruzie dit weekend tussen VVD-Kamerlid Laetitia Griffith en korpschef Stikvoort. Nadat Griffith had duidelijk gemaakt ‘verbijsterd’ te zijn over de kritiek van Stikvoort, liet deze aan de toegestroomde media weten wat hij van die kritiek vond: „verbijsterend”.

Een PVV-kamerlid laat weten: „Voor ons is alles verbijsterend.”

Gepubliceerd in:
Opinie
Opinie