Voetbalcoach Pauw dreigt met ontslag

Vera Pauw.
Door onze redacteur Danielle Pinedo

Zeist, 20 febr. Vera Pauw dreigt met ontslag als bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen. In een gesprek met NRC Handelsblad spreekt zij van een onwerkbare situatie binnen de voetbalbond. Zij eist een zetel voor het vrouwenvoetbal in de directie van de KNVB.

Nog geen half jaar na het EK-debuut in Finland – waar haar ploeg verrassend doordrong tot de halve finales – is Pauw naar eigen zeggen op een zijspoor gezet. Marketingspecialisten bemoeien zich sinds het succes met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, aldus Pauw, die al zes jaar bondscoach is. „Iedereen stippelt zijn eigen beleid uit, terwijl er al 25 jaar ervaring is opgedaan met strategieën voor de ontwikkeling voor vrouwenvoetbal.”

Bijkomend probleem is volgens haar dat het vrouwenvoetbal geen zelfstandig onderdeel is binnen de KNVB: een deel valt onder het amateurvoetbal, een deel onder het betaald voetbal. Een directiezetel vrouwenvoetbal is volgens Pauw onontbeerlijk om de interne communicatie te verbeteren.

De KNVB is niet verrast over de onvrede van Pauw. Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal: „Binnen de bond worden stevige standpunten ingenomen over de positie van Pauw en het vrouwenvoetbal. Ik wil die discussie niet via de krant voeren. Maar we gaan op korte termijn knopen doorhakken.”

Het vrouwenelftal oogstte vorig najaar bij het EK veel lof. Na afloop van het kampioenschap kreeg het elftal de A-status, waardoor voetbalsters nog maar een paar uur per week hoeven te werken. Twee speelsters tekenden een contract bij een buitenlandse club. Pauw: „De mensen die wat verder van het vrouwenvoetbal afstaan, zien het nog steeds als één groot feest. Het probleem is alleen dat het succes ons nu dreigt op te breken.”

Lees zaterdag in NRC Handelsblad (20 februari) een interview met Vera Pauw of neem een webabonnement of tijdelijke toegangspas

Gepubliceerd in:
Sport
Nieuwsbrief