Sjiek parkeren in de PC Hooftstraat

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die willen shoppen in de PC Hooftstraat in Amsterdam hoeven vanaf 1 maart niet meer ellenlang rondjes te rijden op zoek naar een parkeerplaats. Dan bieden de winkeliers in de straat 'valet parking' aan.

Dit is een uit de VS overgewaaid fenomeen waarbij een chauffeur de auto in een nabijgelegen parkeergarage stalt en weer ophaalt. Op twee plaatsen in de PC Hooftstraat kunnen bezoekers hun autosleutels afgeven, aldus voorzitter Patricia Linhard van de ondernemersvereniging Fashion & Museum District woensdag. Het is een initiatief van de ondernemers zelf, die regelmatig klachten van hun klanten ontvingen dat zij hun bolide moeilijk kwijt konden. ,,Al dat gecirculeer in de buurt is natuurlijk maar niks'', aldus Linhard.

Het linkse stadsdeelbestuur in Amsterdam Oud-Zuid (PvdA en GroenLinks) heeft zijn fiat gegeven aan het plan. ,,Deze bijna Amerikaanse benadering van het verkeersprobleem heeft misschien iets decadents'', zegt Linhard. ,,Maar het winkelgebied waar we nu over spreken, heeft nu eenmaal een andere status en een ander publiek. En dat moet je bedienen.''

Het is een proef van een half jaar om te kijken of bezoekers genoeg gebruikmaken van de service. Vooralsnog kunnen shoppers alleen tijdens openingstijden van de winkels gebruikmaken van de dienst. Automobilisten kunnen hun voertuig maximaal drie uur afgeven. Het bedrijf NL Mobility levert de chauffeurs.

Gepubliceerd in:
ANP-nieuws
All