Zappelin plaatst Publieke Omroep voor dilemma

HILVERSUM (ANP) - De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft nog geen definitief besluit genomen over de programmering van Zappelin voor 2007. Voor de reguliere zenders van de Publieke Omroep is het uitzendschema wel vastgesteld.

De kinderzender van de publieke omroep heeft al twee jaar te maken met dalende kijkcijfers. Hoewel het voor de hand ligt om de programmering aan te passen vraagt de Raad van Bestuur zich af of dat wel wenselijk is.

De dalende kijkcijfers van Zappelin komen vooral door de toegenomen concurrentie van andere kinderzenders zoals Nickelodeon en Jetix. Deze zenders zenden voornamelijk cartoons uit. Het is te gemakkelijk om te zeggen.

,,Dat doen wij ook. Wanneer je kinderen de keus laat, eten ze elke dag patat met appelmoes. Aan ons is het de taak dat ze ook broccoli binnenkrijgen'', zegt Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Marktaandeel

Wanneer er niets met de programmering van Zappelin gebeurt, daalt het marktaandeel volgens prognoses naar 10 procent. Het huidige aandeel ligt nu nog iets boven de 10 procent. Met ingrijpen moet dat worden opgevoerd naar 13 procent.

Zo wordt overwogen omde uitzendingen met tekenfilms te beginnen. Daarna volgen de eigen producties van de omroepen. Het is het doel om tot 16 procent marktaandeel te komen, maar dat is in dit geval niet heilig. ,,Wanneer dat betekent dat je alleen tekenfilms uit moet zenden dan is dat niet een weg die wij in willen slaan'', zegt Bruins Slot.

Zendschema

Over het uitzendschema van de overige drie zenders wil de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep niet al te veel kwijt om de concurrentie niet wijzer te maken. Wel spreekt de Raad van Bestuur van een geslaagd proces waarbij uiteindelijk geen enkele omroep negatief over het zendschema heeft geoordeeld. Welke programma's blijven en welke programma's verdwijnen wordt eind augustus duidelijk. Wel is duidelijk dat vooral op Nederland 3 veel vernieuwing plaats zal vinden.

Gepubliceerd in:
Kunst
All