Toscaanse soep met bonen

Annelène van Eijndhoven

Voor 4 - 6 personen:250 gram gedroogde cannilini-bonen2 laurierbladeren3 takjes salie6 teentjes knoflookolijfolie, 1 ui1 kleine winterwortel2 bleekselderijstengels75 gram pancetta1 pot gevogeltefond2 takjes rozemarijn6 takjes verse tijm100 gram korte pasta voor soep (mezzi tubetti lisci)

Iedereen kent wel de gewone witte en bruine bonen. Maar wie liefhebbert in het moestuinieren ontdekt tientallen soorten. Zoals monstransbonen: glanzend wit met een figuurtje als van een monstrans met stralenkrans uit de katholieke kerk. Het wemelt van legendes rond deze boon, met gewonde knietjes van de kleine Jezus, steigerende paarden en steelse pastoors. In Italië heeft elke streek wel zijn eigen bonenras. Tot de bekendere soorten horen de cannilini. Ik haalde ze bij een Italiaanse speciaalzaak, evenals de pancetta en de pasta. Alternatieven, respectievelijk: witte bonen, bacon en macaroni. Hier een recept voor een Toscaanse soep.

Week de bonen 12 uur in ruim koud water. Giet ze af en kook ze in twee liter water (met de laurierbladeren, salie, twee gepelde hele teentjes knoflook en een scheutje olijfolie) in 60 tot 70 minuten gaar. Pel en snipper de ui en de rest van de knoflook. Snijd de geschilde wortel in stukjes. Was de bleekselderij en snijd de stengels elk in drie lange repen en die in stukjes. Snijd de pancetta klein. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak hierin de stukjes pancetta, ui, knoflook, wortel en bleekselderij 3 minuten lang. Doe de kippenbouillon in de pan. De totale hoeveelheid vocht moet 1,5 liter zijn, dus giet er water bij tot dit volume is bereikt. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn, ris de tijm van de takjes. Doe de helft van elk in de bouillon en laat die 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Giet de bonen af, maar vang het vocht op. Haal salie en laurierbladeren weg. Pureer de helft van de bonen met 2 dl. kookvocht. Roer gepureerde en hele bonen door de bouillon. Kook de pasta pas op het laatst mee, omdat ze anders te veel vocht opzuigen. Breng de soep met zout en peper op smaak en roer er de rest van de rozemarijn en tijm door. Eet er stokbrood bij of stevig boerenbrood.

Gepubliceerd in:
Internet & Media