Lagere bonus bij Goldman Sachs

Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein.
Door onze financiële redactie

Amsterdam, 8 febr. Topman Lloyd Blankfein van zakenbank Goldman Sachs krijgt met een bonus van 9 miljoen dollar in aandelen over 2009 veel minder dan was verwacht. Dat blijkt uit gegevens die de bank vlak voor het weekeinde heeft gedeponeerd bij beurstoezichthouder SEC.

Zijn medebestuurders Gary Cohn en David Viniar krijgen dezelfde bonus.

Goldman Sachs speelt met de lagere bonussen in op de grote kritiek op excessieve beloningen in de samenleving en bij politici. Schattingen vorige week waren dat de bonus voor Blankfein zou kunnen oplopen tot meer dan 40 miljoen dollar. In crisisjaar 2008 zag Blankfein vrijwillig af van een bonus, in 2007 ontving hij 67,9 miljoen dollar. Zijn basissalaris is dit jaar ongewijzigd gebleven op 600.000 dollar.

Hoewel Goldman Sachs in 2009 de meest winstgevende zakenbank was, is de bonus van Blankfein lager dan die van bestuursvoorzitter Jamie Dimon van JPMorgan Chase. Vrijdag werd bekend dat Dimon een bonus van 17 miljoen dollar in aandelen en opties ontvangt. Ook de bij zakenbank Morgan Stanley onlangs tot bestuursvoorzitter benoemde James Gorman kreeg met 11 miljoen dollar een hogere bonus.

De zakenbanken liggen onder vuur, omdat ze binnen een jaar na de crisis alweer hoge winsten behalen en forse reserveringen maakten voor hun bonuspotten.

De verwachting is nu dat beurshandelaren en zakenbankiers in de lagen onder de top meer zullen verdienen dan hun bestuurders. Goldman Sachs en JPMorgan Chase hebben de staatssteun die ze in het najaar van 2008 kregen toen de crisis op haar heftigst was, vorig jaar geheel terugbetaald. Critici zeggen echter dat ze dankzij die staatssteun vorig jaar recordwinsten hebben kunnen boeken. Druk van de samenleving heeft een rol gespeeld bij de vaststelling van de hoogte van de bonussen, zei een woordvoerder van Goldman Sachs tegen Amerikaanse persbureaus.

De bestuursvoorzitters van de grote zakenbanken krijgen, anders dan in het verleden, geen bonussen in contanten. Blankfein mag zijn aandelen pas in 2015 verkopen. Hij krijgt in drie stappen steeds eenderde van het aandelenpakket, in januari 2011, januari 2012 en januari 2013. Dimon kan zijn aandelen pas vanaf 2012 laten uitkeren. Er wordt van hem verwacht dat hij ze pas verkoopt als hij JPMorgan Chase verlaat. Als hij in komende jaren doelstellingen niet haalt, kan de bonus teruggevorderd worden.

Met deze beloningen spelen de grote zakenbanken in op afspraken die op de G20-top in Pittsburgh in september zijn gemaakt, waar regeringsleiders afspraken bonusregelingen zodanig te beperken dat ze niet meer gericht zijn op kortetermijnrisico’s.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Economie