Prostitutie in Turkse theehuizen Eindhoven

EINDHOVEN, 28 FEBR. In Turkse theehuizen in Eindhoven werken vele tientallen buitenlandse vrouwen onder dwang als prostituee. De theehuizen zijn volgens een woordvoerder van de politie bovendien een dekmantel voor allerlei andere maffia-achtige praktijken.

De politie denkt dat in Eindhoven enkele honderden buitenlandse vrouwen gedwongen worden zich te prostitueren. Ze komen vooral uit voormalige Oostbloklanden en Nigeria en Ghana. De vrouwen zijn volgens de zegsman veelal met een smoes naar Nederland gelokt.

Eerder deze week pakte de politie tien Poolse, acht Bulgaarse en een Russische vrouw op die als prostituee werkten in tien verschillende Turkse theehuizen. Volgens de woordvoerder van de politie gaat het om een topje van de ijsberg.

De politie heeft nog geen mensen aangehouden die worden verdacht van de mensenhandel. Dat onderzoek is nog in volle gang, aldus de zegsman. De actie eerder deze week was vooral bedoeld om de illegaal werkzame vrouwen uit de theehuizen weg te halen.

Volgens R. Coster, projectleider prostitutie mensenhandel bij het korps Haaglanden, kan deze situatie zich ook in theehuizen in andere steden voordoen. Hij wil niet spreken van een landelijke tendens. ,,Het zal afhangen van de lokale situatie, maar ik denk niet dat dit zich alleen beperkt tot Eindhoven.''

Directeur H. Rijgersberg van Palet, het steunpunt voor multiculturele samenwerking in Brabant, heeft inmiddels contact gehad met verschillende Turkse organisaties in Eindhoven. Volgens hem is de Turkse gemeenschap geschrokken. ,,Ze hadden wel in de gaten dat er steeds vaker mooie vrouwen in de theehuizen werkten, maar ze dachten dat die er stonden om meer mannen naar de huizen te trekken. Niet voor de prostitutie,'' aldus Rijgersberg. ,,Er wordt over het probleem gesproken en de Turkse gemeenschap is voor keihard optreden door de politie.'' (ANP)

 

Gepubliceerd in:
Binnenland