Van Middelkoop was blij dat hij niet in dienst hoefde

Minister Van Middelkoop van Defensie.
Door een onzer redacteuren

Den Haag, 23 sept. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) is in opspraak gekomen na uitspraken over zijn niet vervulde dienstplicht.

De bewindsman zegt deze week in het weekblad Vrij Nederland dat hij „heel blij” was met het uitstel dat hij jarenlang achter elkaar kreeg voor zijn dienstplicht.

Van Middelkoop kreeg tussen 1973 en 1978 uitstel wegens ‘persoonlijke onmisbaarheid’ voor de GPV-fractie in de Tweede Kamer, waar hij fractie-assistent was. De GPV ging later op in de ChristenUnie. Toen Van Middelkoop dertig was hoefde hij niet meer het leger in.

In Vrij Nederland zegt Van Middelkoop dat het woord gezag niet echt „in mijn vocabulaire” zit: „Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden. Het is een vorm van eigenzinnigheid.”

In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd. De VVD liet weten ,,met ontzetting” kennis te hebben genomen van de uitlatingen van de minister.

De VVD wil morgen een brief vragen van de minister van Defensie en premier Balkenende waarin „een antwoord wordt verzocht op de vraag hoe de minister Van Middelkoop denkt verder te kunnen functioneren nu hij wel gezag eist van zijn militairen maar zelf zegt daar weinig mee op te hebben”.

De PVV vindt de uitspraken een „minister van Defensie onwaardig” en noemt het slecht voor het moreel van de militairen in Afghanistan, de SP noemt het „slecht in tijd van personeelstekorten bij Defensie”, de PvdA vindt het „geen gelukkige uitspraak” en het CDA is „verbaasd”.

De militaire vakbond AFMP heeft het over „het langer bestaande beeld van de verkeerde man op de verkeerde plaats”.

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nederland