Van Middelkoop moet praten met militaire vakbonden

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 sept. Onder druk van de Tweede Kamer gaat minister Van Middelkoop (Defensie, Christenunie) met de militaire vakbonden praten om de lucht op te klaren na zijn omstreden uitlatingen van deze week in tijdschrift Vrij Nederland.

In het weekblad zei de minister onder andere „heel blij” te zijn dat hij indertijd zijn dienstplicht niet heeft hoeven te vervullen. Hij zou er „doodongelukkig” zijn geworden. Ook zei hij moeite met gezag te hebben.

Gisteravond zei Van Middelkoop in een brief aan de Tweede Kamer zijn uitlatingen en de daardoor ontstane ophef te betreuren. De Kamer aanvaardde aanvankelijk zijn excuses maar tijdens een overleg met de commissie voor Defensie, kreeg Van Middelkoop alsnog nagenoeg alle partijen over zich heen.

Hij betwijfelde namelijk of zijn woorden werkelijk zoveel beroering hadden veroorzaakt. De Kamer eiste vervolgens dat hij de bonden zou uitnodigen voor een gesprek. Volgens de bonden was door de uitspraken van Van Middelkoop de geloofwaardigheid van de minister in het geding gekomen.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nederland