Leiden geeft hoofd Badu Bonsu II terug

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 maart. Ghana krijgt het hoofd van koning Badu Bonsu II terug. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Cultuur, PvdA) gisteren gezegd na afloop van de ministerraad. Het lichaamsdeel staat op sterk water in het Leids academisch ziekenhuis LUMC.

Het hoofd van Badu Bonsu II werd vorig jaar ontdekt door schrijver Arthur Japin tijdens onderzoek voor zijn boek De zwarte met het witte hart. Toen hij dat bekendmaakte, heeft de regering van Ghana aan Nederland gevraagd het hoofd terug te geven.

Badu Bonsu II werd in 1838 door de Ghanese bevolking uitgeleverd aan Nederlanders die in West-Afrika handel dreven. De Nederlanders hingen de koning op en namen zijn hoofd mee naar Europa, volgens Japin uit wraak voor de moord op twee Nederlanders. Nederlanders hadden van de 16de tot in de 19de eeuw in Ghana posten voor de handel en het vervoer van slaven.

De plaatsvervangend ambassadeur van Ghana, Eric Odoi-Anim, heeft gezegd dat het lichaam van de koning niet tot rust komt, als het hoofd straks na aankomst in zijn land niet wordt begraven. „Het lichaam is incompleet. Zijn geest wordt achtervolgd.” Bovendien zou er een smet kleven aan de clan waartoe de koning indertijd behoorde.

De ministers Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) en Plasterk hebben de onderhandelingen met het Afrikaanse land gevoerd. Plasterk noemde gisteren het besluit het hoofd terug te geven „niet moeilijk”, omdat het lichaamdeel volgens hem geen wetenschappelijk of cultureel doel heeft.

LUMC geeft uit privacy-overwegingen geen commentaar, maar volgens Japin draagt Badu Bonsu II een klein ringbaardje en heeft hij zijn ogen dicht: „Alsof hij slaapt.” Het hoofd van de koning is vermoedelijk rond 1840 al vervoerd naar Leiden. Toen Japin het voor het eerst zag, dacht hij meteen: „Dit klopt niet.”

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland