Nijmeegse wethouder Lucassen treedt af

ANP

Nijmegen, 23 april. De Nijmeegse SP-wethouder Peter Lucassen van Financiën treedt af. Dat kondigde Lucassen vandaag aan.

Aanleiding zijn de problemen rond de Nijmeegse Keizer Karel Podia. Afgelopen dinsdag stapte directeur Albert Krielen van de cultuurinstelling al op wegens onwaarheden in zijn cv.

Lucassen lag al langer overhoop met de gemeenteraad. Zo wist de wethouder niet dat de directeur van de Keizer Karel Podia jaarlijks twee ton opstreek voor zijn werkzaamheden in deeltijd. De gemeente is aandeelhouder van de podia en had daarom volgens de raad wel op de hoogte moeten zijn. Eerder kwam Lucassen in de problemen bij de verkoop van vervoersmaatschappij Novio.

Morgen zou de Nijmeegse raad debatteren over de toestand bij de Keizer Karel Podia. Lucassen wilde dat debat niet afwachten. Gisteravond lieten raadsleden zich tijdens een commissievergadering al zeer kritisch uit over het functioneren van de wethouder.

Volgens Lucassen is er geen sprake van een conflict binnen het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders. Wel stelt de aftredende wethouder dat het in de discussie over de Keizer Karel Podia niet meer om de inhoud gaat, maar om zijn persoon. Het is voor hemzelf en voor het gemeentebestuur belangrijk om ruimte te creëren voor een nieuwe start, aldus Lucassen.

Het stadsbestuur laat een onafhankelijk feitenonderzoek doen naar de opgestapte schouwburgdirecteur Krielen. Zijn handelwijze, cv en declaratiegedrag worden tegen het licht gehouden. Ook het toezicht op de directeur door de raad van toezicht en het gemeentebestuur is onderwerp van het onderzoek.

Burgemeester Thom de Graaf heeft onderzoeksbureau Deloitte gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Medio juni moeten de resultaten bekend zijn.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief