College Rotterdam is weer compleet

ANP

Rotterdam, 25 mei. Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam telt weer acht wethouders. De gemeenteraad stemde vanavond in met de voordracht van Peter Lamers (CDA) en Hans Vervat (PvdA). Zij vullen de ruimte op die de VVD eind april achterliet nadat de liberalen uit het college waren gestapt.

De fractie van Leefbaar Rotterdam weigerde aanwezig te zijn bij de vergadering en de bankjes van de leefbaren bleven dan ook leeg. De partij is fel tegenstander van de nieuwe wethouders. Ze noemen het geldverspilling dat er nieuwe bestuurders met minder dan een jaar voor de verkiezingen worden aangesteld. De inwerktijd is volgens de partij minstens een half jaar, het rendement daardoor heel laag.

D66 hekelde het wegblijven van Leefbaar Rotterdam en noemde dat een verloochening van hun achterban.

Meerdere oppositiepartijen zetten overigens vraagtekens bij de extra wethouders. Een voorstel van CU/SGP om met zeven wethouders de collegeperiode vol te maken haalde het desondanks niet. Ook was er kritiek op het plan van de coalitiepartijen om 100 miljoen euro versneld in de economie te investeren.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst is zeer bewust gekozen voor acht wethouders. Hij wees onder meer op de economisch zware tijden en wees ook op de verkiezingen in maart 2010. ,,De verkiezingen brengen misschien wel moeilijke onderhandelingen met zich mee die wel eens lang kunnen gaan duren'', motiveerde Van Heemst.

CDA-fractievoorzitter Karen Duys zei dat de overvolle portefeuilles van de overige wethouders ook een belangrijke reden is voor de extra bestuurders. ,,Lamers en Vervat zullen hun geld opbrengen'', beloofde ze.

In het college vielen eind april twee wethoudersposten open. De VVD stapte uit het college uit protest tegen het aanblijven van integratieadviseur Tariq Ramadan. CDA, PvdA en GroenLinks besloten met een nipte raadsmeerderheid (23 van de 45 raadszetels) door te gaan. Oud-Statenlid Lamers krijgt de portefeuille Sport en Buitenruimte. Havenondernemer Vervat is voortaan verantwoordelijk voor Verkeer, Vervoer en Economie. Opmerkelijk is dat het CDA met drie raadsleden ook drie wethouders levert. Een grote aanfluiting en kiezersbedrog, aldus de SP. De PvdA heeft achttien zetels en vier wethouders, GroenLinks moet het doen met twee raadsleden en levert een wethouder.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland