RVZ: 'schaf numerus fixus bij geneeskunde af'

ANP

Den Haag, 28 jan. De loting die geldt voor de studie geneeskunde, moet worden afgeschaft. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

De raad stuurt vrijdag zijn advies aan de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid. Universiteiten moeten wel selecteren aan de poort, vindt de raad. Aan de hand van welke criteria zij dat doen, moeten ze zelf bepalen.

Het afschaffen van de zogenoemde numerus fixus kan helpen het tekort aan bepaalde medisch specialisten weg te werken. Er is een tekort aan artsen in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg. Dat zijn volgens de raad ‘impopulaire’ specialismen. Bovendien zijn steeds meer medici nodig, omdat de vraag naar zorg toeneemt. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing. „In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden”, aldus de RVZ.

De raad stelt daarom voor het systeem van loten binnen vijf jaar af te breken. In die periode kunnen de universiteiten zich meer profileren en onderling concurreren. Het is goed als komend studiejaar al meer studenten instromen. Nu worden er jaarlijks maximaal 2.850 aankomende artsen toegelaten. Dat aantal moet, als een eerste stap, naar 3.100. De Tweede Kamer is daar een voorstander van. De Kamer pleit zelfs voor afschaffen van een maximum aan studenten.

Ook vroeg de Kamer het adviesorgaan uit te zoeken of de salarissen van medisch specialisten omlaaggaan, als de loting wordt losgelaten. Een tekort aan bepaalde medici zou de salarissen namelijk kunnen opdrijven. De raad: „Op die vraag kunnen we kort zijn. Het antwoordt is: nee, niet rechtstreeks.” Daar zijn andere maatregelen voor nodig.

Gepubliceerd in:
Binnenland