Partners Wilders in VS verdienen aan acties tegen moslimextremisme

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders in de Tweede Kamer.
Door onze correspondenten Tom-Jan Meeus en Guus Valk

Washington/Tel Aviv, 15 mei. PVV-leider Geert Wilders werkt bij zijn fondsenwerving in de VS samen met conservatieven die verdienen aan hun activisme tegen moslimextremisme.

Zo heeft de neoconservatief David Horowitz, een van Wilders’ invloedrijkste supporters in de VS, een jaarinkomen van bijna 480.000 dollar aan de ‘contrajihad’, aldus de laatst gedeponeerde belastingaangifte (over 2008) van het David Horowitz Freedom Center. Hij ontving dat jaar een bonus van 112.000 dollar.

Horowitz’ centrum heeft een jaaromzet van ruim 5 miljoen dollar en is onder meer financier van het weblog Jihad Watch en islamcriticus Robert Spencer, die in de VS permanent actievoert voor Wilders. Horowitz keerde in 2008 370.000 dollar uit aan Jihad Watch.

Ook haalde Horowitz Wilders eind vorig jaar naar een conservatieve conferentie in Californië met kopstukken als Jim DeMint (Amerika’s conservatiefste senator) en Liz Cheney, de activistische dochter van Dick Cheney. Horowitz vertelt dat hij Wilders in contact heeft gebracht met een van de financiers van zijn werk, maar wil geen details geven.

Lees het hele verhaal in NRC Weekblad van 15 mei, ook verkrijgbaar via de digitale editie en uw iPhone.

Een andere Amerikaanse steunpilaar van Wilders, de conservatief Daniel Pipes van het pro-Israëlische Middle East Forum, had over 2008 een jaarinkomen van 235.000 dollar. Pipes, die gekant is tegen een Palestijnse staat en actievoert voor een militaire aanval op Iran, zegt dat hij het afgelopen jaar een „een bedrag van zes cijfers’’ heeft opgehaald voor Wilders in de VS.

Horowitz en Pipes bevinden zich op de rechterflank van de Republikeinen, maar beamen dat Wilders zich inzake de islam ruim ter rechterzijde van hen heeft gemanoeuvreerd. Zij zeggen dat ze diverse uitspraken van Wilders over de islam nooit zouden herhalen in de VS, en gebruiken hem in de praktijk als agitator voor hun pro-Israël activisme, waarvan de strijd tegen het moslimextremisme een belangrijk onderdeel is.

Zo is het volgens Horowitz voor de VS domweg te gevaarlijk als hij de profeet Mohammed een pedofiel zou noemen. ,,(...) ik zou dat hier niet schrijven. Ik heb dat ook nooit gedaan. Nederland is een klein land, de VS zijn groot.’

Bekijk de twee belastingaangiften:

Davidhorowitz

Belastingaangifte Middle East Forum

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nieuwsbrief