Corruptie in Afghanistan is toegenomen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 juli. Ondanks zware internationale druk en toegezegde maatregelen door president Karzai neemt de corruptie in Afghanistan alleen maar toe. Dat blijkt uit het eerste grondige onderzoek naar de perceptie van corruptie onder Afghanen in 32 van de 34 provincies.

Voor 70 procent van de bevolking is corruptie een ‘gewoon’ verschijnsel. In Uruzgan ligt dit percentage hoger: zeker 88 procent daar vindt corruptie gewoon.

Voor het eerst zijn er statistieken bij een onderwerp dat centraal staat in de strijd tegen de Talibaan. Als de bevolking durft te vertrouwen op de regering in Kabul en de overheidsdiensten in hun dorpen, zullen zij zich afwenden van de Talibaan, is de theorie.

Uit het onderzoek van de in Kabul gevestigde organisatie Integrity Watch blijkt dat 28 procent van de huishoudens vorig jaar ten minste eenmaal smeergeld heeft betaald in ruil voor basale overheidsdiensten, zoals toegang tot onderwijs of de rechtbank. Gemiddeld betaalden zij omgerekend 123 euro per omkoping, op een jaarinkomen van 400 euro per hoofd van de bevolking. Volgens de onderzoekers is het totale bedrag aan smeergeld in twee jaar tijd ruim verdubbeld: van 350 miljoen euro in 2007 tot ongeveer 800 miljoen in 2009. In Uruzgan vindt zo’n 90 procent van de bevolking dat het probleem de afgelopen drie jaar groter is geworden.

De 6.500 respondenten wijten de toegenomen corruptie in de eerste plaats aan de zwakke wetshandhaving. Verder denken zij dat de lage overheidssalarissen en de influx van miljarden aan donorgeld een rol spelen. De politie, het ministerie van Justitie en de inlichtingendienst worden als meest corrupt ervaren.

De helft van de respondenten denkt dat de Talibaan profiteren van de onvrede over het onderwerp.

Gepubliceerd in:
Buitenland
Nieuwsbrief