Samir (17) al bekend van mislukte jihad Tsjetsjenië

Door onze redacteur Steven Derix

De 17-jarige die de aanleiding was voor het terreuralarm kwam al eerder in het nieuws.

Hij is pas 17 jaar, maar hij wordt nu al voor de tweede keer verdacht van het voorbereiden van een aanslag.

Samir A., die op 30 juni van dit jaar door de politie in Rotterdam werd ingerekend, maakte ook deel uit van een groep van vijf verdachten die in oktober 2003 werd opgepakt en na enkele weken weer werd vrijgelaten. Hiermee was waarschijnlijk een terroristische actie verijdeld, zo meldde het landelijke parket toen.

Ook nu onderzoekt justitie of de voormalige havo-scholier uit Amsterdam is betrokken bij `voorbereidingshandelingen' voor het plegen van een aanslag. Als voorzorgsmaatregel stelde Binnenlandse Zaken op verschillende plaatsen in West-Nederland en Brabant verscherpte bewaking in.

Probeerde A. het opnieuw? Of ging hij na zijn arrestatie in oktober gewoon door met de uitvoering van zijn plannen? Hoe serieus zijn de verdenkingen van justitie ditmaal? Victor Koppe, de advocaat van A., kan niets zeggen, want hij mag tegen derden niet over de zaak praten. ,,Mijn cliënt zit in beperkingen.''

Eén ding staat in elk geval vast. Samir A., in 1986 in Amsterdam geboren uit Marokkaanse ouders, wordt al geruime tijd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten gehouden. In januari van 2003 nam de toen 16-jarige scholier uit havo-4 samen met een medescholier de trein naar Rusland. De twee jongens wilden hun `moslimbroeders' in Tsjetsjenië gaan helpen in hun strijd tegen het Russische leger, zo verklaarde A. later tegen de politie. De reis strandde in de Russische sneeuw. Oekraïense grenswachten vatten de twee jongens in de kraag en zetten ze terug op de trein naar Amsterdam.

De mislukte jihad-trip van `Mo' en `Khalid', zoals de twee zich in een kranteninterview noemen, trok veel aandacht in de media. Ook de AIVD was geïnteresseerd. De inlichtingendienst schat het aantal personen dat in Nederland betrokken is bij islamitisch-terroristische netwerken tussen de 100 en de 200, zo valt te lezen in het laatste jaarverslag van de AIVD.

De inlichtingendienst rekende Samir A. vrijwel zeker tot die groep. De scholier wordt in ieder geval vanaf zijn terugkeer in Amsterdam permanent in de gaten gehouden, zo vertelde hij later tegen zijn advocaat Victor Koppe.

TERRORISME

Opgepakt na overval

A. verkeert al enige jaren in fundamentalistische kringen. In Amsterdam volgt hij lessen in de radicale el-Tawheed moskee, die banden onderhield met de Saoedische stichting Al-Haramain, die in verband wordt gebracht met Al-Qaeda. Samir A. en zijn vrienden zijn geboeid door de gewapende jihad, zo verklaren getuigen na zijn arrestatie in oktober vorig jaar tegen de politie. Getuige Ahmed vertelt hoe twee vrienden van A., Ismail (21) en Fahmi (22) gewelddadige jihad-videos downloaden. Ismail, zo zegt Ahmed, vond dat iedere moslim mee moest doen met de jihad.

Volgens de AIVD behoort A. tot een ,,netwerk'' van ,,jonge, radicale moslims.'' De dienst houdt de groep rond A. in de gaten, observeert, luistert mobieltjes af. Twee van de leden van de groep blijken in Pakistan geweest te zijn. De groep rond A. onderhoudt bovendien contacten met de in Spanje wonende Marokkaan Naoufel, die door Marokko wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Casablanca, in mei 2003. De Nederlandse leden van het `netwerk' praten in codetaal met Naoufel over de telefoon. Zo vertelte Fahmi tegen Naoufel dat Ismail in Pakistan in een militair trainingskamp heeft gezeten. Nu heeft de ,,emir'' Ismail teruggestuurd om ,,een wedstrijd te spelen''. Die wedstrijd is mogelijk een aanslag, denkt de AIVD. Als Naoufel op 14 oktober in Spanje wordt aangehouden, besluit de AIVD dat het `netwerk' in Nederland moet worden opgerold. Op 15 oktober worden Samir A. en vier medeverdachten gearresteerd.

In de woning van Fahmi in Amsterdam vindt de politie een tas met ammoniak, gootsteenontstopper en kunstmest. Het zijn spullen van Samir A. Uit kunstmest met ammoniumnitraat kun je de grondstoffen voor een explosief winnen. Maar de kunstmest die A. bij de Gamma kocht bevat geen ammoniumnitraat. Het Nederlands Forensisch Instituut constateert daarom dat met de aangetroffen grondstoffen geen explosief kan worden gemaakt. A. en zijn vrienden komen vrij.

Dat de AIVD A. is blijven schaduwen, lijkt evident. En ook justitie blijft A. volgen. Volgens het landelijk parket loopt het onderzoek nog steeds. Maar nu is A. op een andere manier bij justitie in beeld gekomen. Op 8 april pleegt de 22-jarige Ibrahim B. uit Amsterdam samen met een medeplichtige een gewapende roofoverval op de Edah aan de Rotterdamse Mathenesserdijk. B. wordt aangehouden. Vorige week kreeg hij drie jaar cel.

Ook `moslimextremist' A. was mogelijk bij de overval betrokken, vertelt een woordvoerder van het parket Rotterdam – niet als mogelijke tweede dader, maar misschien als medeplichtige. Op 30 juni wordt A. daarom opgepakt. Bij de huiszoeking vindt de politie, zo meldden verschillende media, plattegronden en `situatieschetsen' van verschillende locaties in Nederland. Dat wil het landelijk parket niet bevestigen. Wel stelt het OM in een persbericht dat de huiszoeking ,,aanleiding'' was voor de verdenking dat A. betrokken zou zijn bij de voorbereiding van een aanslag. Die informatie maakt ook deel uit van een AIVD-rapportage die topambtenaren van Binnenlandse Zaken en Justitie op 9 juli doet besluiten terreuralarm af te kondigen. Bagagekluisjes op station Den Haag Centraal werden uit voorzorg gesloten. `Soft targets', waar veel mensen bij elkaar komen, worden extra bewaakt. Een `soft target' in het oosten van het land is de Vierdaagse. Zaterdag werden in Nijmegen een Syriër en een Libanees aangehouden die mogelijk een aanslag wilden plegen op de tocht. De mogelijke plannen van A. hadden dáár niets mee te maken, zo zegt het OM.

 

Gepubliceerd in:
Daders, verdachten, terroristen