Wellink laakte bestuur van DSB

Het hoofdkantoor van DSB in Wognum (archieffoto).
Door onze financiële redactie

Amsterdam, 11 febr. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in juni 2009 stevige kritiek geuit op de raad van commissarissen van DSB. De commissarissen waren niet zichtbaar genoeg en namen de problemen te weinig serieus. Dit staat in een brief van de toezichthouder aan de inmiddels failliete DSB Bank.

De brief, van 19 juni, werd geschreven naar aanleiding van het plotselinge vertrek van financieel directeur Frank de Grave.

„De raad van commissarissen is te weinig (zichtbaar) betrokken geweest bij de selectieprocedure” van De Grave, schrijft de centrale bank. Ook bij het ontslag zouden de commissarissen vanaf de zijlijn hebben toegekeken.

De Grave volgde in maart 2009 Gerrit Zalm op als financieel directeur. Hij vertrok twee maanden later. Officieel omdat er geen ‘match’ was tussen hem en bestuursvoorzitter en eigenaar Dirk Scheringa. De Grave heeft gezegd dat hij ontslagen werd omdat hij te kritisch zou zijn. Binnen DSB wordt gesteld dat de voormalige politicus niet goed genoeg was.

De raad van commissarissen bestond in juni uit de VVD-prominenten Ed Nijpels en Robin Linschoten, oud-topman Age Offringa van Friesland Bank, oud-bestuurder van de Nederlandse Waterschapsbank Fon Koemans, René Neelissen, een vertrouweling van Scheringa die meer dan 20 jaar bij DSB werkte en president-commissaris Rob Bonnier, voormalig topman van papiermaker KNP.

Een bron rondom de raad van commissarissen noemt de aantijgingen van de centrale bank „volslagen onzin”. Er is volgens hem destijds een speciale vergadering geweest van bestuurders en commissarissen om een nieuwe financieel directeur te zoeken. Zowel Offringa als Bonnier hadden volgens deze bron zitting in de sollicitatiecommissie en hebben met De Grave gesproken.

De centrale bank stelt verder dat er bij de commissarissen geen „sense of urgency” was over de situatie bij DSB ondanks het feit dat de bank sinds eind 2007 onder een regime van verhoogd toezicht stond. „Deze toezichtsintensiteit zou als zeer zorgwekkend moeten worden ervaren.”

Brief DNB DSB

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
DSB
Economie
Nieuwsbrief