Bob Sijthoff moet jaar de cel in

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 maart. Voormalig eigenaar van het Financieele Dagblad Bob Sijthoff is gisteren veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Sijthoff is medeplichtig aan vrijheidsberoving, mishandeling bedreiging en iemand dwingen iets tegen zijn wil te doen, zo stelt de rechtbank in Den Haag in het vonnis.

Het Openbaar Ministerie had 24 maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk.Sijthoffs advocaten pleitten voor vrijspraak.

Sijthoff lokte volgens de rechtbank op 1 april 2004 onder valse voorwendselen een Zwitserse voormalige bankier van de Zwitserse Clariden Bank, een volle dochter van Crédit Suisse, naar een restaurant in Den Haag. Daar mishandelde hij de bankier lichamelijk en dwong hem om een valse verklaring te ondertekenen. In de verklaring nam de bankier het verlies van 475.499 euro op zich. Dit verlies zou Sijthoff door het optreden van de Zwitser, toen deze nog als vermogensbeheerder bij Clariden Bank werkte, hebben geleden.

De rechtbank neemt het Sijthoff, die drie handlangers had, met name kwalijk dat hij als „ogenschijnlijk een fatsoenlijk zakenman” gebruik heeft gemaakt „van grof geweld jegens zijn voormalige bankier”.

De rechtbank benadrukt dat het incident diepe indruk heeft gemaakt op het slachtoffer. De bankier heeft tegenover de rechter verteld dat hij zich niet veilig meer voelt en daarom is verhuisd. „Verdachte en zijn mededaders zijn [...] geheel aan deze gevolgen voorbij gegaan”, aldus de rechter in het vonnis.

Gepubliceerd in:
Economie