Google-baas stapt uit bestuur Apple

Archieffoto van Eric Schmidt.
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 aug. Topman Eric Schmidt van internetbedrijf Google, heeft zijn functie in het bestuur van Apple neergelegd. De producten van Google en Apple begonnen te veel op elkaar te lijken om bij beide bedrijven betrokken te blijven.

Schmidt was sinds 2006 lid van de zogeheten supervisory board en had een adviserende rol, vergelijkbaar met de raad van commissarissen.

Voordat hij bij Google de leiding nam, was Schmidt werkzaam bij Novell en Sun Microsystems. Beide bedrijven zijn concurrenten van Microsoft, net zoals Apple – en dan met name Steve Jobs.

Overlap

Volgens de officiële lezing neemt Schmidt uit vrije wil afscheid omdat hun producten te veel beginnen te overlappen. Het vertrek geschiedt „met instemming” van Apple-baas Steve Jobs, aldus een persverklaring.

De twee in het oog inspringende Amerikaanse technologiebedrijven werkten jarenlang nauw samen om Apple’s computers en Google’s online diensten te combineren. Ze hadden een gemeenschappelijk concurrent in de vorm van Microsoft.

Concurrentiegevoelig

Maar inmiddels zijn Apple en Google ook elkaars concurrenten geworden. Apple bouwde de iPhone, en Google ontwikkelde een mobiel besturingssysteem (Android). En Google werkt aan een besturingssyteem Chrome OS. Dat is een concurrent voor Apple’s eigen OS X besturingssysteem.

Google-topman Schmidt moest regelmatig de vergaderzaal verlaten als er onderwerpen werden besproken die concurrentiegevoelig waren. „Nu Google producten ontwikkelt die op Apple’s terrein liggen, is het rendement van Eric beduidend kleiner geworden. Hij kan het grootste deel van onze vergaderingen immers niet meer bijwonen”, schreef Steve Jobs in een persverklaring.

App Store

Schmidts vertrek volgt kort op een aankondiging van de FTC (Federal Trade Commission) om de verhoudingen tussen Apple en Google te onderzoeken.

Daarnaast loopt er een onderzoek naar de App Store, de plek waar Apple mobiele software voor iPhones verkoopt en zelf bepaalt welke producten er te vinden zijn. Onlangs wees Apple daar enkele applicaties van Google af.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Economie
Nieuwsbrief