Concurrentieslag om parkeerplaatsen bij Schiphol

Luchthaven Schiphol.
Door onze redacteur Lolke van der Heide

Schiphol, 11 aug. Schiphol krijgt steeds meer concurrentie op het gebied van parkeren. In de buurt van de luchthaven zijn al twintig nieuwe aanbieders van parkeerplaatsen. Nieuwkomers drukken de opbrengsten van de eigen parkeergelegenheden van de luchthaven

Jarenlang had de luchthaven de alleenheerschappij op het gebied van parkeren. In 2005 vestigde zich de eerste concurrent nabij Schiphol. Iedereen mag in principe parkeren aanbieden, zolang er met de betrokken gemeente overeenstemming wordt bereikt.

Sky-Park is een van de vele nieuwe parkeergelegenheden die de afgelopen jaren bij Schiphol zijn gevestigd en met hun tarieven meestal onder die van de parkeerterreinen van Schiphol zelf zitten. „Het gaat heel erg goed met ons”, zegt Sven Snel, directeur van Sky-Park, „we zitten in deze vakantieperiode bijna altijd vol.”

De nieuwe bedrijven zijn in vijf jaar tijd een geduchte concurrent geworden voor de parkeerplaatsen van de luchthaven. Vorig jaar liepen de parkeerinkomsten van Schiphol terug tot 71 miljoen euro, een daling van 13,6 procent ten opzichte van 2008. De concurrentie zal dit jaar naar verwachting verder toenemen.

Hildebrand van Kuyeren, eigenaar van de boekingssite parkerenschiphol.com zegt dat nu ongeveer twintig bedrijven direct in de buurt van Schiphol parkeren aanbieden. „Alleen dit jaar zijn er al zes bijgekomen.” Geen van de nieuwkomers ligt op loopafstand van het luchthavengebouw, maar ze verzorgen allemaal vervoer naar de terminal met gratis shuttlebusjes. De bedrijven proberen zich van elkaar te onderscheiden door extra diensten aan te bieden, zegt Van Kuyeren, zoals een wasbeurt van de auto.

Meer in NRC Handelsblad

Een van de nieuwe concurrenten van Schiphol, Airport Parking Services, lokt klanten door „een keurige ontvangst met koffie en met shuttles die strak op tijd rijden”, zegt directeur Halfra Dieters (36). Het bedrijf bestaat sinds 1 augustus 2009 en heeft 400 parkeerplaatsen op één locatie, aan de rand van de Polderbaan. „We zijn heel snel gegroeid”, zegt Dieters.

Lees vandaag in NRC Handelsblad meer over de concurrentiestrijd tussen de parkeergarages rond Schiphol. Vanaf 15.00 uur is dit artikel voor (web-)abonnees tevens beschikbaar in de digitale editie.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Economie